Dokumenterede metoder i bostøtteindsatsen over for mennesker med psykiske lidelser
Borgere med psykiske lidelser, der flytter i egen bolig, har typisk behov for bostøtte. Critical Time Intervention (CTI) er en metode, der har til formål at understøtte borgerens recoveryproces. Denne rapport viser, at der er positive effekter ved brug af CTI-metoden.
Indhold
CTI-metoden er en tidsafgrænset indsats, der er opdelt i tre faser, der hver har tre måneders varighed. I starten af forløbet er intensiteten i støtten stor, hvorefter den aftager for at overdrage mere ansvar til borgeren. I rapporten ser man på, hvordan borgerens funktionsniveau forbedres ved se på vedkommendes tilknytning til arbejde og uddannelse, vedkommendes sociale liv og hjemlige forpligtelser.
Konklusion
Overordnet set viser evalueringen, at borgerne profiterer af CTI-indsatsen, idet der sker en statistisk signifikant forbedring af CTI-gruppens mentale trivsel fra første måling til 9-månedersmålingen. Den gennemsnitlige trivsel ved 18 måneder er dog større end ved forløbets opstart. Nogle af resultaterne skal dog tages med nogle forbehold, da kontrolgruppen og CTI-gruppen varierer væsentlig på nogle baggrundskarakteristika.
Metode
Fem kommuner har afprøvet CTI. Evalueringen er tilrettelagt som et kontrolleret forsøg. Her inddeles borgere - der bevilges bostøtte i forbindelse med flytning fra botilbud til egen bolig eller efter indlæggelse - tilfældigt i enten en kontrolgruppen med bostøtte efter SEL § 85 eller en indsatsgruppen, der modtager et CTI-forløb. I alt indgå 151 borgere i evalueringen.