En verden til forskel
Denne bog inspirerer til et opgør med den herskende samfundsøkonomiske tankegang, hvor dogmet om konkurrence berøver os kontakten med vores evne til at samarbejde i fællesskaber. Bogen argumenterer for, at vi som aktive borgere kan skabe globalt bæredygtige levevilkår gennem en realisering af vores menneskelige værdier.
Indhold
Denne bog er en kritik af den dominerende samfundsøkonomiske tilgang, der ifølge forfatteren har ført til en stigning i fysiske og psykiske lidelser i samfundet. Nadja Prætorius beskriver, hvordan et fokus på effektivitet og produktivitet, kontrol, evaluering og konkurrence på arbejdspladser og i uddannelsesinstitutioner betyder umyndiggørelse, dehumanisering og fremmedgørelse af borgerne.
Bogen bidrager desuden med en måde at gentænke det at være menneske på. Bogen opfordrer til nytænkning og handling, og introducerer en levemåde, der er inspireret af et oprindeligt folk i et polynesisk øsamfund. Formålet med denne del er at inspirere til refleksion, nytænkning og transformerende handling, hvor vi som mennesker skal se det betydningsfulde i os selv og i livet med vores medmennesker.
Metode
Bogen er skrevet ud fra mange års erfaringer og observationer i henholdsvis institutioner og forskellige arbejdspladser samt øen Mungiki i Polynesien.
Forfatteren er uddannet psykolog, og skriver bogen på baggrund af erfaringer med blandt andet mennesker med stress, angst og depression.