Evaluering af satspuljeprojektet - Nedbringelse af tvang i psykiatrien - 2012-2015
I Satspuljen for sundhedsområdet 2011-2014 blev der indgået politisk aftale om at afsætte midler til at gennemføre et nationalt gennembrudsprojekt om nedbringelse af tvang i psykiatrien.
Indhold
Du kan i denne rapport læse en evaluering af projekt "Nedbringelse af tvang i psykiatrien 2012-2015". Et særligt fokus i dette projekt har været anvendelsen af aktiviteter som et redskab til at forebygge og nedbringe anvendelsen af tvang i psykiatrien. Evalueringen stiller følgende hovedspørgsmål:
- Hvordan er projektet forløbet set i forhold til planen for 2012-2015?
- Hvilke resultater kan identificeres i forhold til nedbringelse af tvang?
- Hvordan er det gået med at sikre, at kvaliteten af den anvendte tvang er højest muligt?
- Hvilke aktiviteter og indsatser er der blevet arbejdet med i regionerne og har de haft en effekt i forhold til at forebygge tvang?
- Hvad er erfaringerne med projektarbejdet samlet set?
- Hvordan fastholdes og spredes projektets resultater i regionerne?
Konklusion
Evalueringen viser blandt andet, at:
- Det på det voksenpsykiatriske område er lykkedes for de deltagende voksenpsykiatriske afsnit at nedbringe anvendelsen af bæltefiksering.
- Den samlede varighed af bæltefiksering på de deltagende voksenpsykiatriske afsnit er faldet med 23 % fra projektets start til perioden efter.
- I relation til anvendelse af tvangstyperne og tvangstilbageholdelse er der for begge sket en stigning på 7 % fra projektets start til perioden efter. Det har dog ikke ligget inden for evalueringens rammer at undersøge årsagerne til dette.
- Kombinationen af systematiske risikovurderinger, kendskab til patientens mestringsstrategier, målrettede aktivitetstilbud, anvendelse af deekslerende kommunikation, registrering af "nær-ved-tvang" og kritiske reviews af tvangsepisoder har vist at være væsentlige ingredienser. når tvangsepisoder skal forebygges på de deltagende psykiatriske afsnit.
- Kvalitetsforbedringen i anvendt tvang, som personalet oplever, skinner dog ikke igennem i den patientoplevede kvalitet. Blandt andet i forhold til, om tvang foregik på en ordentligt måde, og om patienten fik udbytte af eftersamtalen.
For uddybende samt flere konklusioner se rapportens afsnit "Konklusioner" side 85.
Metode
Evalueringen er baseret på registerdata og spørgeskemadata samt interviews.