Fremtidens ambulante psykiatri
Det skønnes, at der er 200.000 borgere med behov for regional psykiatrisk behandling. I dag behandles ca. halvdelen af disse. I denne rapport fremlægges derfor en række anbefalinger til, hvordan en udbygning af de tilbud, der skal varetage behandlingen af disse patienter, med fordel kan ske i ambulant regi.
Indhold
Efterspørgslen efter psykiatriske ydelser forventes at stige i de kommende år, både indenfor voksenpsykiatrien og børne- og ungdomspsykiatrien. Selv om en del af disse patienter, nemlig borgere med lette til moderate symptomer, skal behandles hos egen læge, privatpraktiserende psykolog eller hos PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning kommunalt regi), står psykiatrien overfor et betydeligt pres nu og i de kommende år, der vil kræve en væsentlig kapacitets- og aktivitetsudvidelse i de regionale behandlingstilbud.
Udbygningen af de tilbud, der skal varetage behandlingen af de patienter, som har krav på behandling i den regionale psykiatri, kan med fordel ske i ambulant regi. Ambulant behandling er mindre indgribende i den enkelte patients tilværelse, da patienterne i højere grad bevarer deres sociale kompetencer og evnen til at få dagligdagen til at fungere. Selv om de ambulante behandlingstilbud udbygges, vil der fortsat være behov for udredning og behandling under indlæggelse.
Udbygningen af det ambulante behandlingsområde betyder derfor ikke, at der samtidig skal reduceres i psykiatriens nuværende sengekapacitet. Ved en udbygning af den ambulante psykiatri bør der sigtes mod en udvidelse af behandlingskapaciteten, en øgning af behandlingstilbuddene med en differentieret og specialiseret sammensætning af tilbudsviften samt en faglig kvalificering af de behandlingstilbud, der ydes fra ambulant regi. Rapporten indeholder overvejelser i forhold til de målgrupper, som fremtidens ambulante psykiatri skal håndtere, overvejelser om tilbudsviftens sammensætning og en række anbefalinger til brug for det videre arbejde i regionerne i forhold til de udfordringer, der skal håndteres.
Konklusion
I forhold til, at mange patienter ikke får behandling for deres psykiske lidelse, anbefales:
- En større indsats i forhold til oplysning, forebyggelse, opsporing og tidlig indsats.
- En kapacitetsudvidelse af psykiatriens ambulante tilbud for at sikre samme garanti for udredning og behandling af alle psykisk syge patienter som af fysisk syge.
- Etablering af differentierede, specialiserede og målrettede tilbud i ambulante enheder med faglig bæredygtighed og tilstrækkelig personalevolumen, der tilgodeser alle patientkategorier.
- En målrettet videreudvikling af medarbejdernes kompetencer, så kravene i fremtidens psykiatri kan matches.
I forhold til organiseringen af behandlingen anbefales det, at:
- Den ambulante behandling organiseres ud fra princippet om en hovedfunktion med ansvar for ”de traditionelle” og ”de udbredte” patientgrupper, specialfunktioner med ansvar for ”de komplekse” patientgrupper og kompetencecentre som særlige enheder med ansvar for forskning/udvikling, undervisning/vejledning og behandling af de mest komplicerede patienter fra alle tre grupper.
- En udvikling af strukturerede og systematiske modeller for samarbejde med alment praktiserende læger og det somatiske sygehusvæsen, eksempelvis i form af shared-care.
- En udvikling af gode og effektive samarbejdsformer mellem især kommuner og den regionale psykiatri i forhold til socialområdet, undervisningsområdet, beskæftigelsesområdet mv.
- Etablering af samarbejdsfora mellem psykiatrien og privatpraktiserende speciallæger/psykologer med henblik på koordination af arbejdsområder og muligheder for patientflow fra det ene regi til det andet.
- Indførsel af én udredning- og behandlingsplan, der følger patienten, uanset om denne er i ambulant behandling, er indlagt eller behandles hos egen læge.
Det anbefales endelig, at:
- Forskningsindsatsen styrkes i forhold til de psykiske lidelsers årsager og behandling, der også omfatter patienter i ambulant behandling, herunder også forskning med sigte på effekten af forskellige organisatoriske modeller for den ambulante behandling - sundhedstjenesteforskning.