Grib mennesket
Denne afhandling er et studie og en kritik af en rehabiliteringsindsats rettet mod mennesker med hjerneskader i Aalborg Kommune.
Indhold
Chalotte Glintborgs Ph.d.-afhandling Grib mennesket er dels et kvantitativt studie, der måler effekten af en koordinationsindsats i rehabiliteringen af klienter med moderate eller svære hjerneskader på mellem 18 og 66 år; dels et kvalitativt studie, der inddrager klienternes og deres pårørendes perspektiver på rehabiliteringsprocessen.
Indsatsen, afhandlingen tager udgangspunkt i, kaldes Koordineret Rehabilitering (KORE), og er en indsats implementeret i Aalborg Kommune.
Afhandlingen har til formål at svare på følgende to forskningsspørgsmål:
- Hvilken effekt har KORE-programmet i Aalborg Kommune på klienters bio-psyko-sociale udbytte (målt på fysiske og kognitive funktioner, depression, livskvalitet, autonomi og deltagelse, samt tilbagevenden til arbejde)?
- Hvilke faktorer hæmmer og fremmer rehabiliteringsudbyttet set fra et klient- og pårørendeperspektiv?
Afhandlingen er inddelt i følgende kapitler:
Kapitel 1: Introduktion
Kapitel 2: Baggrund
Kapitel 3: Teoretisk referenceramme
Kapitel 4: Metode
Kapitel 5: Resultater: Afhandlingens fire artikler (disse kan læses enkeltvis)
Kapitel 6: Diskussion
Kapitel 7: Konklusion
Konklusion
Den kvantitative undersøgelse viser, at KORE-programmet ikke øgede bio-psyko-socialt udbytte sammenlignet med standard rehabilitering. Desuden viser undersøgelsen, at over halvdelen af de klienter, der har været en del af KORE-programmet, at de havde en utilfredsstillende fysisk, psykologisk og omgivelsesmæssig livskvalitet.
De kvalitative resultater underbygger den kvantitative undersøgelse, og afhandlingen konkluderer derfor, at klienter har psyko-sociale problemer på trods af den koordinerede rehabiliteringsindsats.
Til slut præsenterer afhandlingen følgende tre anbefalinger:
- At der i dansk psykologi suppleres med et nyt specialpsykologisk felt, rehabiliteringspsykologi, til at sikre det psykologiske ben i den interdisciplinære rehabilitering
- At der anvendes en ny definition af koordination
- At den bio-psyko-sociale model suppleres med transitionsmodellen
Metode
Afhandlingen bygger på et naturalistisk mixed-methods design, vis empiri udgør 82 klienter mellem 18 og 66 år og 40 pårørende. Dermed benyttes både kvantitative og kvalitative metoder i afhandlingen.
I det kvantitative studie er klienterne delt i tre grupper: en primær gruppe, der består af klienter, der er en del af KORE-programmet i Aalborg Kommune og deres pårørende samt to sammenligningsgrupper, der består af klienter, der ikke er en del af KORE-programmet og deres pårørende.
I det kvalitative studie interviewes klienterne og de pårørende, med det formål at få svar på, hvad der fremmer og hæmmer udbyttet med KORE-programmet.