Grundbog i psykiatri
Denne bog er en indføring i psykiatrien med beskrivelser af de psykiske lidelser, man oftest møder i psykiatrien samt deres behandlingsmetoder.
Indhold
Første del af bogen præsenterer teorier, der skal give en forståelse af mennesket og derved også en forståelse af det psykisk syge menneske. Bl.a. præsenteres udviklingsteori og et biologisk og neurologisk indblik i menneskets fungeren. Anden del af bogen fremlægger undersøgelsesmetoderne og den professionelle tilgang til mennesker, som lider af psykisk sygdom, herunder hvordan man interviewer og diagnosticerer patienten. Del tre er den længste del af bogen. Her er der i alt 17 kapitler med kliniske beskrivelser af psykiske lidelser omfattende alt fra spiseforstyrrelser, misbrug, depression og angst til psykoser, skizofreni og personlighedsforstyrrelser. Fjerde del af bogen omhandler de behandlingsmetoder, psykiatriens behandlere har til rådighed og benytter sig af. Der fremlægges forskellige former for terapi og medicinering samt sygepleje og distriktspsykiatriens funktion. Femte del af bogen har fokus på de meget forskellige og specielle populationer, man har med at gøre i psykiatrien. Disse kapitler omfatter aggressive, voldelige og suicidale (selvmordstruede) patienter, og man stifter desuden bekendtskab med alders- og kønsaspekter samt de problemer, der kan opstå, når man behandler mennesker, som lider af psykisk sygdom med anden kulturel baggrund. Den sidste og sjette del af grundbogen er tilegnet psykiatrien i samfundet, i kulturen og i historien. Her findes bl.a. kapitler om psykiatriens historie, psykiatrien som videnskab, retspsykiatri og psykiatriens organisering. Med sine mange patienthistorier bliver bogen interessant at læse og patienternes lidelser nemmere at sætte sig ind i.
Alle kapitler indeholder casemateriale, oversigtsbokse og opsummerende 'learning points', hvilket gør bogen til en helt oplagt grund- og opslagsbog for læge- og psykologistuderende, samt andre studerende inden for social- og sundhedsfag og pædagogik. De respektive kapitler er forfattede af eksperter på deres område, og mange af bogens kapitler er skrevet i et samarbejde mellem en psykiater og en psykolog. Bogens to redaktører forskningschef ved Psykiatrien Region Sjælland og psykiater Erik Simonsen og chefpsykolog på psykiatrisk afdeling på Rigshospitalet Bo Møhl har begge arbejdet i psykiatrien i næsten 30 år.