Hospicefilosofi i praksis
Hvad er ”den gode død”? Og hvordan forstås en eksistentiel/åndelig omsorg af døende? Hvordan sikres det, at livet som døende er værd at leve? Alle disse spørgsmål behandles i denne afhandling om hospicefilosofi i praksis.
Indhold
Denne afhandling er en undersøgelse af betydningen af eksistentiel/åndelig omsorg for den døende i en samtidsaktuel hospicepleje.
Afhandlingens centrale forskningsspørgsmål er: ”Hvordan kan vi forstå eksistentiel/åndelig omsorg som en integreret del af hospiceplejen i et senmoderne samfund?”
I afhandlingen kan du blandt andet finde afsnit om hospicefilosofien og den palliative indsats, empirisk forskning relateret til eksistentiel/åndelig omsorg for døende og et thanatosociologisk perspektiv på ”den gode død”.
Især diskuteres begrebet ”den gode død” og døden generelt, mens den sammenholdes med nutidige tendenser som individualisering med mere. Undersøgelsen tager udgangspunkt i Hospice Limfjord i Skive.
Konklusion
Afhandlingen konkluderer, at plejepersonalet, for at være eksistentielle/åndelige omsorgsudøvere, må være nærværende, have mod til at gå ud fra ”den gode døds” værdier, og arbejde med at guide det døende menneske til et liv med mening indtil det sidste.
Metode
Undersøgelsen er foretaget over to år med udgangspunkt i et praksisnært perspektiv, der undersøger hospicesygeplejerskernes fortolkninger og beskrivelser af erfaringer, samt et perspektiv, der undersøger den eksistentielle/åndelige omsorg som en social praksis. Altså er det især de ansattes erfaringer og filosofien omkring deres praksis, der er central for afhandlingens undersøgelse.
Tilgangen er fænomenologisk/hermeneutisk. Undersøgelsen bygger på filosofiske samtaler med 6 deltagere fra plejepersonalet.