Indsatsen for mennesker med psykiske lidelser - Kapacitet, sammenhæng og struktur. Bilagsrapport 1
Regeringen nedsatte i april 2012 et udvalg, der skulle komme med forslag til, hvordan indsatsen for personer med psykisk sygdom tilrettelægges og gennemføres bedst muligt.
Indhold
Denne rapport er én af to bilagsrapporter, som hører under hovedrapporten "En moderne, åben og inkluderende indsats for mennesker med psykiske lidelser" (hovedrapporten kan findes i Socialpædagogernes Vidensbank www.slvidensbank.dk).
Psykiatriudvalget nedsatte i maj 2012 en arbejdsgruppe, som bl.a. fik til opgave at afdække kapacitet og aktivitet i indsatsen for mennesker med psykiske lidelser. Derudover har arbejdsgruppen afrapporteret i forhold til evalueringen af Kommunalreformen på psykiatriområdet og afleveret en rapport om kortlægning af sammenhæng i indsatsen for mennesker med psykiske lidelser. Denne rapport udgør arbejdsgruppens afrapportering til psykiatriudvalget om kapaciteten på forebyggelsesområdet, børne-, undervisnings- og uddannelsesområdet, beskæftigelsesområdet, den kommunale sociale indsats, den regionale psykiatri og praksissektoren. Rapporten giver således et billede af kapaciteten i indsatsen for mennesker med psykiske lidelser bredt set. Det skal nævnes, at det ligger uden for rapportens fokus at vurdere, hvilke behandlings- og indsatsformer, der bør anvendes, indsatsens kvalitet mv.
Konklusion
Rapporten viser blandt andet, at antallet af mangfoldige indsatser for mennesker med psykiske lidelser og vanskeligheder er vokset markant siden 2001 – såvel udgiftsmæssigt som i forhold til den andel af befolkningen, der omfattes af indsatsen. På det regionale område er udgifterne vokset samlet set, og på det kommunale område ses en vækst i udgiftsniveauet, dækkende over en relativt begrænset vækst i de kommunale udgifter til udsatte børn og unge med psykiske vanskeligheder og en noget større vækst i udgifter til voksne med psykiske vanskeligheder. Der er indikationer på, at selve udgiftsvæksten er vendt de seneste to år, afledt af et skifte fra anbringelser til mindre omkostningstunge forebyggende og mere midlertidige foranstaltninger.
Arbejdsgruppen fandt desuden anledning til at bemærke følgende overordnede udviklingstendenser:
-
Arbejdsgruppen bemærker, at der over en tiårig periode er sket en omlægning af den regionale psykiatri med en kraftig udbygning af den ambulante kapacitet og samtidig reduktion i sengetallet. Den samlede personalemæssige kapacitet i børne- og ungdomspsykiatrien har været stort set uændret i 2011 sammenlignet med 2009, og der er sket et svagt fald i voksenpsykiatrien. Udviklingen afspejler i høj grad den faglige udvikling i de ambulante behandlingsmuligheder. Der anvendes i dag i højere grad end tidligere ambulant og opsøgende behandling, evt. i kombination med kortere indlæggelser.
-
Arbejdsgruppen finder anledning til at bemærke den markante vækst i antallet af børn og unge, der modtager støtte og/eller behandling for psykiske lidelser set over en tiårig periode. Dette gælder særligt i forhold til behandling i børne- og ungdomspsykiatrien (med en årlig vækst på omkring 15 % de seneste ti år). Ligeledes er der også set en stigning, dog inden for de sidste fem år i svagere grad, i antallet af børn og unge med psykiske vanskeligheder, der modtager specialundervisning eller får foretaget en pædagogisk, psykologisk vurdering. På socialområdet ses en mindre stigning i antallet af alle udsatte børn og unge (altså ikke kun dem med psykiske vanskeligheder), som er omfattet af den kommunale sociale indsats.
-
Fra 2007 til 2011 er antallet af retspsykiatriske patienter steget med mere end 50 %, og i forhold til 2001 er der sket mere end en tredobling. Den gennemsnitlige årlige stigning har således igennem mere end ti år været på næsten 12 %. Hvorvidt udviklingen afspejler en reel vækst i antallet af mennesker med psykiske lidelser, som begår kriminalitet, fordi de ikke får behandling i tide, eller om udviklingen afspejler ændrede holdninger eller ændret praksis på området, vides ikke, men der peges i flere sammenhænge særligt på sidstnævnte.
- Arbejdsgruppen bemærker, at der er sket ændringer i personalesammensætningen, i henholdsvis den regionale psykiatri og i den kommunale sociale indsats.
For flere resultater og anbefalinger se rapportens afsnit "Indledning, resumé og konklusion" side 19.
Metode
Arbejdsgruppen har gennemført kvantitative og kvalitative konsulentanalyser på forebyggelsesområdet, det kommunale sociale indsatsområde, herunder pædagogisk-psykologisk rådgivning (PPR), og på det regionale område.
Endvidere har arbejdsgruppen udarbejdet en registeranalyse på beskæftigelsesområdet, og der er redegjort for indsatsen på børne-, undervisnings- og uddannelsesområdet ud fra eksisterende dokumentation.