Isolerede sindslidende i eget hjem - Et metodehæfte til fagpersoner
Vil du blive klogere på, hvilke metoder der kan anvendes i arbejdet med mennesker med sindslidelser, der isolerer sig i egen bolig? Så læs mere i dette metodehæfte.
Indhold
Isbryderprojektet er et resultat af Psykiatriaftalen for 2007-2010, hvor der blev afsat midler til, at kommunerne skulle forbedre indsatsen for mennesker med sindslidelser, der lever isoleret i egen bolig. Det overordnede formål med projektet var således at klæde kommunerne bedre på til at opspore de isolerede mennesker med sindslidelser. Det konkrete mål med projektet var at udvikle metoder, der kunne benyttes i arbejdet med denne målgruppe, hvilket er omdrejningspunktet i nærværende metodehæfte. Udover at præsentere læseren for konkrete metoder beskrives også cases, der gør metoderne praksisnære.
Metodehæftet er inddelt i følgende temaer:
- Generelt om målgruppen: I dette afsnit afgrænses målgruppen. Det beskrives bl.a. hvordan personer med en sindslidelse kan have svært ved at indgå i sociale relationer. Derudover beskrives social isolation og de konsekvenser, det kan have.
- Metoder: Her illustreres og beskrives de metoder, der arbejdes med i forhold til at få kontakt til og støtte den enkelte borger, der lever isoleret i egen bolig.
- Bæredygtige relationer: Under dette afsnit opstilles en trappemodel, der illustrerer processen omkring støtte og kontakt til borgeren. Denne består af fem faser: 1) kontakt 2) tillid 3) erkendelse 4) motivation 5) handling. Tilsammen og hver for sig udgør de det relationsarbejde, som fagpersonen udfører.
- Tværfagligt samarbejde: Afsnittet beskriver metoder, der kan være med til at understøtte samarbejdet på tværs af kommunale afdelinger og tværsektorielt for at sikre den bedste, helhedsorienterede indsats.
- Dilemmaer: Indsatsen for denne målgruppe kan være dilemmafyldt, da de ikke selv beder om hjælp. De dilemmaer, der kan opstå, eksemplificeres som: Skal kommunen gribe ind? Kan man bruge tvang, når det står slemt til? Og har man tavshedspligt? Dilemmaer som disse bør håndteres ved en refleksiv kultur med fokus på holdninger og etik.