Monitorering af tvang i psykiatrien: Opgørelse for perioden 1. juli 2015 - 30. juni 2016
Der er på nationalt plan sket et fald i antallet af personer, der bæltefikseres sammenlignet med den forudgående periode. De langvarige fikseringer tages sjældnere i brug, mens de kortere fikseringer stiger lidt i antal. Det kan du læse meget mere om i denne nationale opgørelse over anvendelsen af tvang i psykiatrien for perioden juli 2015 til juni 2016.
Indhold
Denne opgørelse indeholder Sundhedsstyrelsens kommentarer til anvendelsen af tvang i psykiatrien i perioden 1. juli 2015 til 30. juni 2016. Dette som led i realiseringen af en fælles målsætning om at højne kvaliteten i den regionale psykiatri samt halvere anvendelsen af tvang i psykiatrien i 2020 - en aftale, der blev indgået i 2014 mellem ministeren for Sundhed og Forebyggelse og Danske Regioner.
I forlængelse heraf indgik hver region en partnerskabsaftale, der beskriver en plan for den enkelte regions reducering af tvang. Sundhedsstyrelsen følger brugen af tvang i psykiatrien tæt for at realisere denne målsætning.
Sundhedsdatastyrelsen har, via Task Force for Psykiatri og i samarbejde med regionerne og Sundhedsstyrelsen, udviklet en national model til monitorering af anvendelsen af tvang baseret på forskellige indikatorer. I tillæg hertil er der etableret regionale baselines inden for hver tvangsindikator i monitoreringsmodellen på baggrund af data fra 2011-2013, hvilket benyttes som sammenligningsmateriale, når målsætningen om at halvere og reducere anvendelsen af tvang i psykiatrien opgøres i 2020.
Opgørelsen er opbygget således:
- Først og fremmest indledes rapporten med baggrunden for materialet.
- Dernæst skitseres mål om reduktion i anvendelsen af bæltefikseringer samt mål om reduktion i anvendelsen af alle former for tvang efterfulgt af en læsevejledning, der giver et godt overblik over rapportens indhold.
- Hovedresultaterne præsenteres i kapitel 4 og 5. Det fjerde kapitel belyser indikatorer med målsætning om at halvere tvang i psykiatrien i 2020.
- Det femte kapitel belyser indikatorer med målsætning om reduktion i 2020.
- Slutteligt sammenfattes opgørelsens resultater i det sjette kapitel.
Konklusion
Sundhedsstyrelsens opgørelse for perioden 1. juli 2015 til 30. juni 2016 viser bl.a. at:
- Der i alle regioner generelt er sket et faldt i brugen af tvang i psykiatrien. På landsplan er der færre personer, der bæltefikseres sammenlignet med tidligere opgørelser. Tallene viser, at antallet af personer, der bæltefikseres, er faldet med 99 personer sammenlignet med perioden 1. juli 2014 til 30. juni 2015.
- Der er dog i flere regioner sket en stigning i brugen af fastholdelser og korte bæltefikseringer. Sundhedsstyrelsen gør opmærksom på, at dette i nogle tilfælde benyttes som substitution for en bæltefiksering. Det er vigtigt at være opmærksom på, at der kan have været en underregistrering på dette område tidligere. Mindre indgribende tvangsformer kan være nyttigt i forhold til at opnå målsætningen om en reduktion i anvendelsen af bæltefikseringer - dog peger Sundhedsstyrelsen på, at dette område fortsat følges nøje for at sikre, at der ikke sker uhensigtsmæssige substitutionseffekter.
- Sundhedsstyrelsen er tilfredse med det samlede fald i antal og andel af voksne berørt af én eller flere tvangsforanstaltninger.
Metode
Undersøgelsen er baseret på kvantitativt, statistisk materiale.