National klinisk retningslinje for udredning og behandling af samtidig alkoholafhængighed og psykisk lidelse
Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en national klinisk retningslinje for udredning og behandling af personer med samtidig alkoholafhængighed og psykisk lidelse. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at fagpersoner, der beskæftiger sig med denne målgruppe følger retningslinjen.
Indhold
Baggrunden for, at Sundhedsstyrelsen har udarbejdet denne nationale retningslinje er, at behandlingssystemet har oplevet vanskeligheder i forhold til at give personer med samtidigt alkoholafhængighed og psykisk lidelse relevante behandlingstilbud. Retningslinjerne udspringer altså af et behov for afklaring omkring hvordan denne gruppe udredes og behandles mest effektivt.
Retningslinjen har til formål at beskrive den foreliggende evidens og komme med anbefalinger for udvalgte elementer inden for udredning samt behandling af gruppen. Målet er:
- at sikre en evidensbaseret indsats af ensartet høj kvalitet på tværs af landet
- at medvirke til hensigtsmæssige udrednings- og behandlingsforløb for den enkelte
- at dele viden på tværs af sektorer og faggrupper
- at prioritere mellem indsatser
Retningslinjen omhandler behandling af en patientgruppe, som afgrænses til voksne over 18 år med samtidig alkoholafhængighed og psykisk lidelse.
Retningslinjen henvender sig til professionelle, som beskæftiger sig med alkoholafhængighed og/eller psykisk lidelse, såsom: læger, sygeplejersker, psykologer, socialrådgivere, pædagoger med flere. Retningslinjen kan bruges af disse fagpersoner, når de skal træffe beslutninger om passende og god sundhedsfaglig ydelse i specifikke situationer. Sundhedsstyrelsen anbefaler fagpersonerne at følge retningslinjen, men den er altså ikke juridisk bindende.
Retningslinjen indeholder handlingsanvisning for udvalgte og velafgrænsede kliniske problemstillinger (’punktnedslag i patientforløbet’), som er prioriteret af den faglige arbejdsgruppe.