Rapport over pårørendeindsatsen 2012
Regionsrådet i Region Sjælland besluttede at gøre 2012 til særligt indsatsår for inddragelse af og støtte til pårørende i psykiatrien. Denne rapport er en erfaringsopsamling af de aktiviteter, som har fundet sted i 2012, en præsentation af værktøjer, der er blevet udviklet under indsatsen samt anbefalinger til det fortsatte pårørendearbejde.
Indhold
Du kan i denne rapport læse om de enkelte aktiviteter og processer, der er blevet igangsat som følge af indsatsåret for inddragelse af og støtte til pårørende i psykiatrien. Formålet med rapporten er at:
-
Give et overblik over aktiviteterne i 2012 og resultaterne
-
Beskrive og synliggøre en række værktøjer og redskaber, der er blevet udviklet
-
Give et indblik i arbejdsprocesserne og de metoder, der har været anvendt i indsatsen
- At sprede erfaringerne fra indsatsen og give inspiration til det fortsatte pårørendearbejde i Psykiatrien i Region Sjælland
Rapporten beskriver bl.a., hvordan der, som led i Pårørendeindsatsen 2012, er blevet afholdt en regional konference med temaet Brobygning mellem Pårørende og Psykiatrien. Derudover har der været fokus på informationsmateriale til pårørende i psykiatrien, man har arbejdet med styrket pårørendeinddragelse (netværkscirkel) og akutsamtaler. Ligeledes har man arbejdet med pårørendegrupper samt fælles gruppetilbud til patienter og pårørende.
Konklusion
I forhold til afholdelsen af den regionale konference har man bl.a. erfaret, at det er en effektiv måde at nå en bred gruppe af interesserede medarbejdere og styrke intern vidensdeling i organisationen, mens man med hensyn til mere informationsmateriale til pårørende bl.a. har erfaret, at det kan hjælpe pårørende til at skabe et overblik over psykiatriens behandlingsmuligheder og tilbud til pårørende.
På baggrund af evalueringerne af gruppeforløbet med de pårørende har man bl.a. erfaret, at det kan styrke den pårørendes relation til den psykisk syge, mens de fælles gruppetilbud for pårørende og patienter kan skabe et fælles fundament af viden og forståelse af sygdommen såvel som behandlingen patienter og pårørende imellem.
Ved akutsamtaler har man erfaret, at det styrker og giver ekstra overskud til netværket omkring patienten, mens man ved brug af netværkscirklen bl.a. har erfaret, at det er et visuelt og let forståeligt redskab til kortlægningen af netværk.