Recoveryorienterede praksisser - En systematisk vidensopsamling
Den foreliggende rapport har til formål at sammenfatte viden om recovery samt recoveryorienteret praksis. Så hvis du interesserer dig for dette emne, kan du i denne rapport tilegne dig viden herom.
Indhold
Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering (DSPR) har med denne rapport lavet en dansk udgave af den norske publikation ”Recoveryorienterte praksisser. En systematisk kunnskapssammenstilling” fra 2013.
Rapporten sammenfatter international viden om recovery og recoveryorienteret praksis samt viden om implementering, kompetenceudvikling og evaluering inden for dette felt. Yderligere formuleres en lang række erfaringer, primært fra engelsktalende lande.
Du kan i rapporten læse om tre forskellige forståelser af begrebet recovery. Den første er forståelsen af, at recovery er det enkelte menneskes personlige proces, og hermed en kamp om at overvinde psykiske problemer samt de indgribende konsekvenser heraf. Den anden forståelse betragter recovery som en social proces, hvormed betydningen af sociale og materielle vilkår for recovery fremhæves. I den tredje forståelse betragtes recovery som et resultat. I denne forbindelse er recovery genstand for faglige vurderinger eller målinger af grader af bedring hos den enkelte.
DSPR understreger, at vi i Danmark har alt for lidt viden om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - der reelt arbejdes recoveryorienteret i landets kommuner. Der er brug for en styrket integration mellem faglig udvikling, brugermedvirken og dokumentation i de lokale praksisser. Dertil er der brug for en udbygget kontakt mellem forskningsmiljøer og det psykosociale praksisfelt, mener DSPR. Denne rapport vil gerne bidrage til opfyldelsen af netop disse behov.
Rapporten er bygget op omkring fire dele. Den første del er en indledning, hvori rapportens baggrund og forskningsspørgsmål præsenteres. I den anden del af rapporten beskrives de metoder, som er benyttet til at gennemføre den systematiske vidensopsamling. Den tredje del er rapportens resultatdel. Denne del besvarer fem forskningsspørgsmål for den systematiske vidensopsamling. I den fjerde del gives en kort diskussion og konklusion baseret på forskningsspørgsmålene.
Konklusion
DSPR konkluderer blandt andet på baggrund af vidensopsamlingen om recoveryorienterede praksisser følgende:
- Der findes særdeles forskellige og uensartede praksisser på det psykosociale/psykiatriske felt, der kaldes og kalder sig selv for recoveryorienterede.
- I relation til recovery understreger DSPR behovet for at udvide evidensforståelsen til i langt højere grad at inkludere de personlige erfaringer med, hvad der hjælper.
- Vidensopsamlingen viser, at begrebet og indholdet i recovery har ændret sig, siden det blev integreret i det psykosociale/psykiatriske felt.
- Litteraturgennemgangen viser, at der findes sammenhænge mellem, hvordan man definerer recovery, hvilken recoverymodel der anvendes, videnssyn og fagpersonroller samt de kompetenceudviklingsprogrammer og kortlægnings-, evaluerings- og måleværktøjer, som udvikles.
- Litteraturgennemgangen viser også, at recovery er et centralt politisk tema, særligt i den vestlige del af verden i forbindelse med udvikling og forandring af de psykosociale/psykiatriske organisationer.
Metode
Vidensopsamlingen er baseret på en litteraturgennemgang af forskningslitteratur om recovery og recoveryorienterede praksisser.
Der er til denne danske udgave gennemført en systematisk litteratursøgning på danske udgivelser om recovery, inklusiv oversatte titler og andre medier. I denne publikation foreligger dermed den første komplette danske litteraturliste om recovery.