Screenings- og udredningsmodeller til borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug samt unge sindslidende med misbrug - Slutevaluering
En meget stor gruppe af borgere med alkohol- og stofmisbrug har også en psykiske lidelse. Det antages, at mellem 30 og 40 % af de borgere, der er i behandling for et misbrug, også har en alvorlig psykisk lidelse. Borgere med en psykisk lidelse og et samtidigt misbrug udgør altså en stor udfordring for de tilbud, som social- og sundhedssektoren tilbyder.
Indhold
Socialstyrelsen har på baggrund af ovennævnte udfordringer i samarbejde med fem kommuner (Horsens, Gladsaxe, Slagelse, Esbjerg og Aalborg) gennemført to modeludviklings- og afprøvningsprojekter. Det ene ”Screenings- og udredningsmodeller til mennesker med psykiske lidelser og samtidigt misbrug” er et udredningsprojekt, der skal styrke kommunernes og regionernes indsats overfor målgruppen, således at borgerens samlede behandlingsforløb koordineres og kvalificeres. Det andet ”Unge sindslidende med misbrug” er en indsats, der har til formål at tilrettelægge en sammenhængende, koordineret og særlig indsats overfor unge med et misbrug, der har psykiske vanskeligheder.
I denne rapport kan du læse en evaluering af de to modeller og læse de væsentligste fund i forhold til implementering, resultater og effekter. Evalueringen har haft til formål at besvare to spørgsmål:
- I hvilken grad er det lykkes at implementere henholdsvis screenings- og udredningsmodellen og ungeindsatsen i de deltagende kommuner? Og hvilke drivkræfter og barrierer har indvirket på implementeringen?
- I hvilken grad kan det sandsynliggøres, at screenings- og udredningsmodellen og ungeindsatsen har medvirket til de ønskede resultater for henholdsvis udviklingen af praksis og effekterne for borgerne?
Konklusion
Evalueringen viser blandt andet, at:
- ”Screenings- og udredningsmodellen” har ført til positive forandringer i gennemførelsen af misbrugsbehandling for borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug. Det kommer til udtryk ved tydeligere arbejdsgange og en sammenhængende, koordineret og helhedsorienteret indsats til gavn for borgerne. Det konkluderes i evalueringen, at særligt virkningsfulde faktorer i udviklingen af en sammenhængende og kvalificeret misbrugsbehandling er forankring af forskellige fagligheder i samme organisering, inddragelse af psykologfaglig viden, anvendelse af screeningsredskaber og tidligere fokus på borgere med psykiske vanskeligheder.
- Ungeindsatsen har medvirket til en forankring af øget viden om borgere med psykiske lidelser og samtidigt misbrug i de tre projektkommuner, som har arbejdet med indsatsen. Evalueringen viser, at denne viden er central at forankre i projektkommunernes socialpsykiatri og øvrige tilbud, idet det understøtter mere målrettede og fleksible tilbud til de unge. Evalueringen viser dog også, at de tre projektkommuner, trods forankring af øget viden om de unges udfordringer, har haft svært ved at omsætte denne viden til et fælles sprog, særligt mellem ungeindsatsen, misbrugsbehandlingscenteret og behandlingspsykiatrien.
- For de borgere, der har modtaget indsatsen under screenings- og udredningsmodellen, herunder deltagerne i ungeindsatsen, viser evalueringen, at der er sket en ændring i borgernes selv-rapporterede psykiske vanskeligheder i positiv retning.
- Ungeindsatsens ”tankegods” i form af fleksibilitet i strukturerede rammer, muligheden for at være opsøgende i forhold til de unge og fokus på inddragelse af de unge har været en central drivkraft for implementeringen. Samlet peges der på, at dette understøtter, at de unge kan fastholdes i indsatsen og i deres videre forløb.
For flere evalueringsresultater se rapportens afsnit ”Sammenfatning og konklusioner” side 5.