Shared care for ikke-psykotiske sygdomme - Anbefalinger på baggrund af en systematisk litteraturundersøgelse
Mennesker med ikke-psykotiske sygdomme får ikke en tilstrækkelig behandling her i Danmark, hvilket blandet andet medfører en stigning i antallet af personer, der får tilkendt en førtidspension på grund af disse sygdomme. Langt de fleste patienter med ikke-psykotiske sygdomme behandles i almen praksis. Denne rapport søger derfor at komme med anbefalinger til en optimering af samarbejdet mellem almen praksis og det psykiatriske behandlingssystem.
Indhold
Formålet med denne rapport er at komme med anbefalinger til en optimering af samarbejdet mellem almen praksis og det psykiatriske behandlingssystem, da man i rapporten argumenterer for, at folk med ikke-psykotiske sygdomme (fx angst og depression) ikke får tilstrækkelig behandling i Danmark.
Rapportens anbefalinger udformes på baggrund af et litteraturstudie om effekten af undervisning af praktiserende læger, et litteraturstudie om effekten af Shared care-modeller (samlebetegnelse for samarbejdsmodeller, som bygger på en tydelig opgavefordeling mellem psykiatrien, speciallæger, almenpraksis og evt. kommunerne), en undersøgelse om implementering af behandlingsmodeller for ikke-psykotiske sygdomme samt en undersøgelse af i hvilket omfang Shared care-modeller benyttes i Danmark.
Konklusion
Rapporten konkluderer, at undervisning af de praktiserende læger alene eller med implementering af guidelines ingen effekt har på behandlingen af eksempelvis patienter med depression. Derudover konkluderer rapporten, at der er bevis for, at forskellige former for Shared-care samlet set har effekt.
I forhold til implementering af behandlingsmodeller for ikke-psykotiske sygdomme viser litteraturstudiet, at der kun er ganske få studier om implementeringen, og dem der er, er fra USA, der har en anden organisationsform end i Danmark. Derfor kan rapporten ikke til fulde udtale sig om, hvilke elementer der er vigtige, hvis implementeringen af Shared-care-modeller skal være succesfuld. Rapporten nævner dog, at det er vigtigt, at både ledere og klinikere er engagerede i at indføre den nye behandlingsform, at det er vigtigt, at der er lagt en klar strategi for implementeringen, at det er vigtigt, at personalet bliver trænet i implementeringen, og det der skal tilføres ekstra økonomiske ressourcer i implementeringsfasen. Afslutningsvist konkluderer rapporten, at Shared-care-modeller kun benyttes i meget begrænset omfang i Danmark, og Shared-care mellem praksis og psykiatrien foregår kun i form af mobilteams, der er etableret i Region Midtjylland og Region Syddanmark.