Smartphones til borgere med ADHD - Evaluering af remindforsøget i Skanderborg Kommune
En evaluering af forsøg med at anvende smartphones som en del af indsatsen for mennesker med ADHD.
Indhold
Skanderborg Kommune har i perioden 1. februar 2012 til 1. februar 2013 gennemført en afprøvning af, hvordan brugen af smartphones til borgere med opmærksomhedsforstyrrelser kan bidrage til at øge deres selvstændighed og gøre dem mere selvhjulpne. Denne rapport indeholder den afsluttende evaluering af projektet, og er udført af Metodecentret, som arbejder for at udvikle kvaliteten af indsatserne på det sociale område i en virkelighed, hvor der ikke bliver flere ressourcer til at løse opgaverne. Evalueringen er således udført med det for øje at forbedre indsatsen uden samtidig at øge udgifterne.
Formålet med Projektet Remind er at støtte borgere med opmærksomhedsforstyrrelse som ADHD og ADD ved anvendelse af smartphones og særligt udviklede hjælpemiddelprogrammer, der kan lette hverdagen for målgruppen. Hjælpeprogrammet er udviklet som en applikation til smartphone og indeholder funktioner, som blandt andet kan understøtte strukturering, hukommelse og koncentrationsevne. Borgerne har afprøvet programmet Multi Comai1 (herefter Comai), som er specielt udviklet som et kognitivt hjælpemiddel til borgere med kognitive vanskeligheder, og det er effekten deraf, der evalueres i denne rapport.
Konklusion
Evalueringen viser, at forsøget, med brug af smartphones i indsatsen for borgere med ADHD og ADD, har haft en positiv effekt på en række områder. Ifølge borgernes funktionsevnevurderinger, hvor sagsbehandler vurderer antal begrænsninger og deres omfang, er der en lille tendens til, at borgerne i projektet har fået færre områder med svære funktionsbegrænsninger, imens kontrolgruppen har fået lidt flere i projektperioden.
14 af 18 borgere er blevet mere selvstændige i projektperioden på grund af deres smartphone og lige så mange borgere er blevet mere selvhjulpne i deres hverdag. Alle borgere, som har deltaget i interviews, fortæller samtidig, at de har fået bedre livskvalitet og psykisk trivsel. Enkelte borgere har fået bedre fysisk trivsel. Langt de fleste medarbejdere vurderer ligesom borgerne, at de borgere, som de er primær kontaktperson for, har fået bedre livskvalitet.
Der er en klar tendens til, at medarbejderne i socialpsykiatrien og i specialindsatsen bruger mindre tid på at støtte deres borgere et år efter, at borgerne har fået en smartphone. I gennemsnit bruger medarbejderne 35 minutter mindre pr. borger pr. uge ved den afsluttende tidsregistrering. Det svarer til en reduktion på 14,5 % af den anvendte arbejdstid pr. borger.
Metode
Projektet har omfattet 24 borgere, hvor af seks er udgået. De 18 projektdeltagere, der har deltaget i projektet frem til afslutningen, har alle anvendt deres smartphone hver dag. Halvdelen af borgerne har anvendt den særligt udviklede applikation, Multi Comai, som hjælpemiddel til at strukturere deres kalender eller samarbejde med socialpsykiatrien, men den anden halvdel har valgt applikationen fra efter at have afprøvet den i en periode.