Sundere rammer og valg i socialpsykiatrien - Et inspirationskatalog
Man ved, at mennesker med psykisk sygdom dør tidligere end andre og er udfordret af livsstilssygdomme. For psykisk syge gælder det, at cirka dobbelt så mange er svært overvægtige, ryger, har usunde madvaner og er fysisk inaktive. Man ved også, at ønsket om livsstilsændringer er lige så stort hos mennesker med psykisk sygdom som hos den øvrige befolkning, og at der er et stort behov for støtte til at ændre vaner.
Indhold
I dette inspirationskatalog formidles en lang række eksempler på, hvordan man ved fælles indsats kan arbejde med at fremme sundhed og trivsel blandt mennesker med psykisk sygdom i socialpsykiatrien.
Inspirationskataloget er opdelt i to dele:
- Del 1 indeholder tips og tricks til at strukturere sundheden og tilrettelægge sundhedsfremmende og forebyggende praksisforandringer. Du kan blandt andet læse om, hvordan man kan sætte sundhed på dagsordenen, hvordan man kan undersøge behov og egen praksis, hvordan man kan skabe sammenhængende sundhedsindsatser med sundhedspakker, hvordan man kan involvere borgere, medarbejdere og ledere i praksisudvikling, samt hvordan man kan inddrage nærmiljøet.
- Del 2 rummer 47 praksisbeskrivelser og arbejdsredskaber, der kan bruges direkte til at skabe sundere rammer. Alle tiltag kan umiddelbart adopteres og tilpasses et givet socialpsykiatrisk tilbud. Du kan blandt andet læse om overordnede sundhedspolitikker og fastholdelsesstrategier, om fysisk aktivitet og bevægelse, rygebegrænsning samt om medicinpædagogik. Tiltagene er udviklet i henholdsvis botilbud, aktivitetstilbud og i bostøtten, og der er eksempler på politikker, støttende rammer, regeldannelser og aktiviteter inden for de enkelte indsatsområder. Alle praksisforandringer er desuden beskrevet af de involverede ledere og medarbejdere. Ved hvert tiltag findes kontaktinformationer på ansatte, hvor man kan hente yderligere information.
Metode
Inspirationskataloget er baseret på syv fokusgruppeinterview med borgere, medarbejdere og ledere, der alle har givet deres bud på, hvad der driver implementeringen af sunde rammer og valg.