Tværsektorielt samarbejde i psykiatrien: Videns- og erfaringsopsamling
Hvordan kan det tværsektorielle samarbejde mellem socialpsykiatrien og behandlingspsykiatrien forbedres? Dette notat belyser hvilke udfordringer og barrierer der kan være samt hvordan de kan imødekommes.
Indhold
Dette notat udarbejdet af KORA omhandler det tværsektorielle samarbejde i psykiatrien dvs. mellem den kommunale socialpsykiatri og den regionale behandlingspsykiatri. Et samarbejde mellem de to aktører er nødvendigt for at borgere med alvorlige psykiske lidelser, der typisk vil have kontakt med begge aktører, oplever sammenhængende forløb.
Undersøgelser viser, at borgere med komplekse og langvarige sygdomsforløb generelt oplever manglende sammenhæng i eget patientforløb herunder samarbejde og koordination mellem kommune og region. Formålet med for dette notat er derfor at styrke helhedssynet på ledelse og hvordan ledelserne kan favne den tværsektorielle udfordring.
Notatet er opbygget således:
- Notatet indledes med en kort historisk baggrund, samt centrale fund og metode.
- Andet afsnit præsenterer det danske psykiatriske felt herunder en karakteristik af behandlingspsykiatrien, socialpsykiatrien og forholdet mellem de to.
- Tredje afsnit belyser det tværsektorielle samarbejde ud fra danske erfaringer.
- Fjerde afsnit diskuterer det tværsektorielle samarbejde i forhold til internationale erfaringer.
- Femte afsnit består af en perspektivering der præsenterer to eksperters perspektiver på problemstillingerne herunder identitetsarbejde og koordination i organisatorisk kompleksitet.
- Sjette og sidste afsnit opsummerer hovedpointer fra notatet.
Konklusion
Notatet omhandlende det tværsektorielle samarbejde mellem socialpsykiatrien og behandlingspsykiatrien peger blandt andet på at:
- De fortsatte udfordringer skyldes manglende ledelse eller opbakning fra ledelsen.
- Der er et behov for kendskab og respekt for hinandens arbejde mellem social- og behandlingspsykiatrien.
- Der er behov for fælles mål, som alle parter er enige om.
- Et konkret fokus på det enkelte menneske med psykisk sygdom foreslås flere steder som et muligt udgangspunkt for bedre samarbejde.
- Barrierer i samarbejdet er snarere kulturelle end strukturelle herunder forskellige opfattelser af sygdom og behandling frem for organisatoriske og lovmæssige barrierer.
- Kultur og ledelse er centrale temaer, der fremtidigt bør arbejdes med i styrkelsen af det tværsektorielle samarbejde mellem social- og behandlingspsykiatrien.
Metode
Rapporten er baseret på en litteraturgennemgang, der præsenterer erfaringer og viden fra nationale og internationale undersøgelser omhandlende samarbejdet mellem socialpsykiatri og behandlingspsykiatri, og hvordan dette kan planlægges og udføres til størst mulig gavn for det enkelte menneske med alvorlig psykisk sygdom.