Udflytning fra § 92 botilbud – En undersøgelse af erfaringer med muligheder og barrierer for at beboere kan flytte ud
Strategier ved udflytning fra botilbud.
Indhold
Der har i de senere år været en stigning i antallet af § 92 botilbud, som er længerevarende eller vedvarende botilbud. Det er netop denne stigning, der danner baggrund for undersøgelsen i denne rapport, idet der i rapporten sættes fokus på de erfaringer, som botilbuddene under § 92 har i forhold til at understøtte udviklingsforløb for beboere med sindslidelser i form af udflytning til andre boformer, som er mindre institutionsprægede.
Formålet med rapporten er således at gøre status over erfaringer med udflytning fra § 92 botilbud, ved at skabe overblik over omfanget af erfaringer med at understøtte udflytningsforløb. Formålet er ligeledes at undersøge både hvilke strategier, der virker i forhold til botilbuddenes arbejde med udflytning af beboere, og hvilke barrierer botilbuddene oplever i forbindelse med flytning af beboere.
Undersøgelsen bygger på en antagelse om, at der er en positiv sammenhæng mellem de botilbud, som har en udflytningsenhed i forhold til antallet af udflytninger modsat dem, der ikke har en udflytningsenhed.
Konklusion
Det konkluderes i undersøgelsen, at beboere, der bor på et botilbud med en udflytningsenhed, bor på botilbuddet i en kortere periode end beboere, der bor på botilbud uden udslusningsenhed. Derudover viste undersøgelsen, at både botilbud med og uden udslusningsenhed gør brug af en række strategier, som skal understøtte udflytning.
Strategierne omhandler:
- Individuelt samarbejde med beboerne eksempelvis i forbindelse med handleplansarbejdet
- Organisering af flytning
- Samarbejde på tværs af systemer, sektorer og fag
- Indflytningsbeskrivelser
- Udflytningsbeskrivelser
- Beskæftigelsesmuligheder
Nogle af de barrierer, der bliver fremhævet i rapporten, er:
- At der mangler alternative boliger til målgruppen især i form af bofællesskaber
- At der mangler billige lejligheder
- At der mangler beskæftigelse til målgruppen under deres ophold i § 92 botilbud
- At både medarbejdere og beboerne mangler håb
Det anbefales, at der i fremtiden etableres en vidensbaseret praksis ved, at der arbejdes med at tydeliggøre botilbuddenes praksis og resultater, hvorfor der er behov for at undersøge, hvordan de borgere, der er fraflyttet et § 92 botilbud, trives.
Metode
Til undersøgelsen i denne rapport er anvendt en kvantitativ metode i form af en spørgeskemaundersøgelse, som er sendt til samtlige 55 botilbud under § 92, som har mere end 20 beboere.
Der var 38 botilbud, som deltog i spørgeskemaundersøgelsen. Derudover er der afholdt et seminar, hvor botilbuddenes konkrete strategier for målgruppens udflytning fra § 92 botilbud blev præsenteret og evalueret. Til seminaret deltog cirka 20 repræsentanter fra botilbuddene.