Veteraner - en kamp i civil
Hvad sker der med danske soldater, når de vender hjem fra krig? Hvordan betragter samfundet dem? Og hvordan behandles de psykiske skader, som krigsveteranerne har pådraget sig i felten? I ”Veteraner – en kamp i civil” besvarer Lars R. Møller disse spørgsmål med en historisk gennemgang såvel som en samtidig redegørelse.
Indhold
Det er aldrig uden omkostninger, når en nation sender sine soldater i krig. At soldater dør eller såres er velkendt, men op gennem historien har man stort set ignoreret at der findes andre konsekvenser ved at gå krig. En stor del af de soldater, der ikke er blevet fysisk skadede, vender tilbage efter krigen med usynlige sår. Omkring 1.000 mennesker var ifølge Veteranalliancen i 2018 alvorligt ramt af posttraumatisk stress (PTSD), efter de var vendt hjem fra krig. Så alvorligt, at de ikke kunne få en normal hverdag til at hænge sammen. Forfatteren til denne bog og tidligere oberst, Lars R. Møller, er ikke i tvivl. Som samfund behandler vi de danske veteraner for dårligt.
Bogen indledes med en beskrivelse af, hvordan man har set på og behandlet psykiske krigstraumer gennem historien. Læseren bliver ledt helt fra antikken over middelalderen, men med størst vægt på de store krige i det 20. århundrede. Det er de to verdenskrige, Korea-krigen og Vietnam-krigen, der fylder mest. Efter det generelt historiske afsnit er der et kort afsnit om Danmark i tiden fra Anden Verdenskrig og frem. Dernæst kommer den lange redegørelse for forholdene for de danske veteraner med psykiske krigstraumer.