Ankestyrelsens praksisundersøgelse om sygedagpengelovens § 7
Du kan i denne rapport læse om Ankestyrelsens undersøgelse af kommunernes praksis ved anvendelsen af sygedagpengelovens § 7 om uarbejdsdygtighed.
Indhold
Baggrunden for Ankestyrelsens undersøgelse er sygedagpengereformen. Reformen trådte i kraft den 1. juli 2014. Formålet med reformen er blandt andet at sikre, at sygemeldte er økonomisk sikrede i hele perioden, hvor de er uarbejdsdygtige på grund af egen sygdom.
Formålet med den nærværende undersøgelse er at belyse kommunernes anvendelse af § 7 i praksis, og om sagerne er tilstrækkeligt oplyste på afgørelsestidspunktet. Ankestyrelsen har undersøgt 16 kommuners praksis om anvendelse af sygedagpengelovens § 7 om uarbejdsdygtighed. Der er indgået 115 sager i undersøgelsen.
Udbetaling af sygedagpenge forudsætter blandt andet, at borgeren er uarbejdsdygtig på grund af sygdom. Hvis borgeren er uarbejdsdygtig, men der ikke længere er grundlag for at forlænge betalingen af sygedagpenge, overgår borgeren til et jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse. Derfor har vurderingen af uarbejdsdygtighed en afgørende betydning for borgerens forsørgelsesgrundlag.
Rapportens opbygning:
Efter forordene i kapitel 1, gennemgås undersøgelsens hovedresultater og de anbefalinger, som undersøgelsen giver anledning til i kapitel 2. Kapitel 3 indeholder en gennemgang af de regler og principafgørelser, der er centrale for undersøgelsen. Kapitel 4 indeholder en materiel vurdering af de i alt 115 afgørelser. Kapitel 5 omhandler særlige sagsbehandlingsregler (kommunernes opfølgning). Kapitel 6 indeholder en formel vurdering.
Konklusion
Følgende er et udpluk af undersøgelsens hovedresultater:
- Overordnet set træffer kommunerne rigtige afgørelser.
- I 98 ud af 115 sager er de materielle regler efter § 7 overholdt. Det svarer til, at afgørelsen er i overensstemmelse med regler og praksis i 85 % af sagerne.
- Afgørelsen er ikke i overensstemmelse med regler og praksis i 17 af 115 sager, hvilket svarer til 15 %. Det betyder, at 17 sager ville blive ændret eller hjemvist, hvis afgørelserne havde været påklaget.
- Ankestyrelsen vurderer, at seks af de 17 sager ville være blevet hjemvist, hvis der var tale om en klagesag.
- I 11 af de 17 sager ville afgørelsen være blevet ændret, hvis den var påklaget til Ankestyrelsen.
Følgende er et udpluk af Ankestyrelsens anbefalinger til kommunerne:
- Kommunerne skal være opmærksomme på at indhente relevante oplysninger, herunder lægelige oplysninger om den sygemeldtes tilstand, hvis der er tvivl om, hvorvidt borgeren er uarbejdsdygtig.
- Kommunerne skal være opmærksomme på at inddrage arbejdsgiver i sagen – herunder når borgeren er sygemeldt på grund af arbejdspladsproblemer.
- Kommunerne skal ved begrundelsen af afgørelsen være opmærksomme på at henvise til de faktiske forhold, der er lagt vægt på.
Du kan læse alle undersøgelsens hovedresultater og anbefalinger på side 3-6.
Metode
Ankestyrelsen har undersøgt 16 kommuners praksis om anvendelse af sygedagpengelovens § 7 om uarbejdsdygtighed. Der er indgået 115 sager i undersøgelsen.