Beboerinddragelse og sundhedsfremme i de boligsociale helhedsplaner – Resultater fra en systematisk interviewundersøgelse med boligsociale medarbejdere
Dårlig sundhedstilstand er særligt udbredt i Danmarks udsatte almene boligområder. Denne rapport giver et overblik over, hvordan boligsociale indsatser kan skabe sundhedsmæssig forandring for borgere i udsatte boligområder gennem sundhedsfremmende tiltag og beboerinddragelse.
Indhold
Rapporten sætter fokus på arbejdet med beboerinddragelse og sundhedsfremme i 27 helhedsplaner, som i perioden 2011-2015 arbejdede med sundhed som indsatsområde i udsatte almene boligområder i Danmark.
Rapporten centreres omkring to hovedafsnit:
- Erfaringer med den sundhedsfremmende indsats i de udsatte boligområder. Her beskrives medarbejdernes sundhedsfremmende arbejde. Der tages afsæt i en bred og positiv sundhedsforståelse, der omfatter trivsel, tryghed, fællesskab og social interaktion. Endvidere addresserer mange af aktiviteterne KRAM-faktorerne.
- Beboerinddragelse i sundhedsfremmearbejdet i boligsociale helhedsplaner. Prioritering og praksis for beboerinddragelsen konkretiseres gennem seks projektfaser herunder vidensindsamling, idéudvikling, planlægning, gennemførelse, forankring og evaluering.
Rapporten henvender sig til dig, der gerne vil have et bredt kendskab til de udfordringer, der skal tages højde for i det sundhedsfremmende arbejde med socialt udsatte borgere, samt de strategier, der kan anvendes for at håndtere disse udfordringer.
Konklusion
Undersøgelsen viser blandt andet, at sundhedsfremme og beboerinddragelse prioriteres og opleves som relevante og vigtige af de boligsociale medarbejdere. Kendetegnende for den boligsociale indsats er det opsøgende arbejde og den personlige kontakt til beboerne.
Endvidere konkluderes, at beboerinddragelse fastsættes med hensyntagen til beboernes ressourceniveauer. Inddragelse i de sundhedsfremmende aktiviteter skaber i mange tilfælde motivation og bidrager til at beboerne gradvist øger deres erfaringer med, og evner til, at tage ansvar.
Metode
Rapporten bygger på kvalitativt materiale herunder semistrukturerede telefoninterviews med boligsociale medarbejdere fra de 27 helhedsplaner.