Bedre inddragelse af fædre i sårbare småbørnsfamilier – Temahæfte
I dette temahæfte kan du læse om, hvordan inddragelsen af fædre i sociale og sundhedsrettede tilbud styrkes på en måde, hvor fædrenes ønsker og behov imødekommes.
Indhold
Dette temahæfte omhandler samarbejde mellem kommuner og civilsamfundsorganisationer om at involvere og engagere fædre i sociale og sundhedsrettede tilbud til sårbare småbørnsfamilier. Temahæftet henvender sig især til ledere og frontmedarbejdere i den kommunale sundhedspleje, men kan være relevant for alle organisationer og faggrupper, der arbejder med forældre og børn i sårbare småbørnsfamilier.
De indsigter som hæftet formidler er indsamlet og opbygget i det etårige projekt ’Til Gavn for Barnet’, som blev finansieret af Det Obelske Familiefond. Projektet blev gennemført af Socialt Udviklingscenter SUS i samarbejde med Center for Børneliv, sundhedsplejen i kommunerne Frederiksberg, Lyngby-Taarbæk, Ringsted og Thisted samt den uafhængige frivillige organisation Home-Start.
Projektet havde til formål at kortlægge eksisterende forskning om sårbarhed i far-barn-relationer samt at gennemføre en kvalitativ interviewundersøgelse med sårbare fædre på tværs af kommunerne og Home-Start. Dette temahæfte skitserer de centrale temaer fra interviewene og de væsentligste indsigter fra forskningen. Den sidste del af temahæftet beskriver Home-Starts og de fire kommuners planer for en ny eller justeret indsats, som i højere grad involverer fædre.
Temahæftet stiller skarpt på vigtigheden af at skærpe opmærksomheden på fædrene i den tidlige og forebyggende indsats overfor familier berørt af sårbarhed. Det beskrives, hvordan nye tilgange og tilbud, der i højere grad imødekommer fædres ønsker og behov, kan bidrage til at styrke fædrenes forældreskab samt omsorgsevne og på samme tid mindske risikoen for konflikter eller skilsmisser blandt forældrepar.
Metode
Ved udarbejdelsen af temahæftet er der foretaget 31 kvalitative interviews med fædre i kommunerne Frederiksberg, Lyngby-Taarbæk, Ringsted og Thisted samt i Home-Starts lokalafdelinger i Aarhus, Kolding og Holbæk. Der er dertil gennemført to fokusgruppeinterview med sårbare småbørnsmødre og fire fokusgruppeinterview med sundhedsplejersker i de fire deltagende kommuner. Dertil er der udarbejdet en kortlægning af eksisterende forskning om sårbarhed i far-barn-relationer.