Beskæftigelsesmentorer for udsatte voksne - Gode eksempler fra det boligsociale arbejde
I denne rapport kan du læse om gode erfaringer fra det boligsociale felt i arbejdet med mentorindsatser for udsatte voksne.
Indhold
Selvom der findes mange beskæftigelsesinitiativer, er der en begrænset viden om, hvordan udsatte ledige finder vej til arbejdsmarkedet.
Denne undersøgelse kortlægger erfaringer i arbejdet med boligsociale mentorindsatser og diskuterer ud fra disse, hvilke muligheder og udfordringer helhedsplanerne har i forhold til at bidrage til den samlede beskæftigelsesrettede indsats for udsatte voksne ledige.
Rapporten kommer desuden med eksempler på indsatser, som har opnået gode resultater med hver deres model for mentorindsatser. Formålet med undersøgelsen er at formidle de gode erfaringer på området, så der kan blive bygget videre på dem. Hensigten er at inspirere personer, der arbejder med boligsociale indsatser gennem konkrete cases samt give indblik i helhedsplanernes rolle i forhold til den samlede beskæftigelsesindsats.
Undersøgelsen består af to dele. Den første del består af en kortlægning af, i hvilket omfang helhedsplanerne arbejder med beskæftigelsesrettede indsatser. Anden del er en mere detaljeret caseundersøgelse, der har fokus på, hvordan indsatserne er tilrettelagt og hvilke metoder, der anvendes.
Til sidst i rapporten præsenteres tre cases, som som giver forskellige eksempler på boligsociale indsatser, som bidrager til den beskæftigelsesrettede mentorindsats.
Konklusion
- Indenfor de seneste år er der sket en stigning i andelen af langtidsledige i de udsatte boligområder. Behovet for indsatser overfor denne målgruppe er derfor aktuelt.
- Helhedsplanerne kan være med til at løfte opgaven overfor udsatte ledige. De boligsociale arbejdsmetoder kan være bidrag til, at flere udsatte får hjælp og støtte til at komme tættere på arbejdsmarkedet.
- Den lokale placering gør, at de boligsociale medarbejdere har et godt kendskab til og bredere perspektiv på målgruppen.
- At medarbejderne ikke har en myndighedsfunktion er en fordel i forhold til at skabe en personlig og tillidsfuld relation til borgeren.
- Den helhedsorienterede tilgang og rammerne for det boligsociale arbejde gør det muligt at tilpasse indsatsen og forløbene til beboerne.
- Helhedsplanerne har ofte et bredt netværk af profesionelle og frivillige i lokalområdet og kan derfor være med til at skabe muligheder, som andre ikke har tænkt på.
Eksempler på boligsociale mentorindsatser:
- Flere helhedsplaner i hele landet har indgået et samarbejde med det lokale jobcenter. De boligsociale medarbejdere fungerer her som mentorer for udsatte kontanthjælpsmodtagere. De ledige motiveres til at komme ud af passiv forsøgelse gennem et praktikforløb med tæt opfølgning af mentor og frivillige, der arbejdes desuden med den lediges personlige problemer.
- Helhedsplanerne kan også have en understøttende rolle, hvor det boligsociale bidrag er at rekruttere mentees til eksisterende mentorkorps.
- Der findes også gode eksempler på, hvordan helhedsplanerne selv etablerer en indsats og rekrutterer mentees og mentorer.
Metode
Kortlægningen er baseret på en spørgeskemaundersøgelse foretaget i foråret 2014 blandt projektledere fra alle igangværende helhedsplaner. Ud af disse er 26 helhedsplaner, som primært arbejder med voksne ledige, blevet udvalgt og interviewet om mentorindsatsens organisering, resultater og metoder. I sidste del af rapporten beskrives tre af disse indsatser som cases.