De udsatte grupper og arbejdsmarkedet
I denne rapport kan du danne dig et overblik over, hvad der karakteriserer udsatte grupper i samfundet, samt hvilke udfordringer disse har i forhold til at komme ind på arbejdsmarkedet.
Indhold
Der er fra SFI’s side primært fire formål med rapporten:
- At give et overblik over de udsatte grupper
- At give et overblik over forskydninger på det danske arbejdsmarked
- At give et overblik over den viden, vi har om at få udsatte grupper tættere på arbejdsmarkedet
- At diskutere de udfordringer, der eksisterer i forhold til at få udsatte grupper tættere på arbejdsmarkedet
Første del af rapporten beskriver således, hvad der karakteriserer socialt udsatte grupper i samfundet og redegør for, hvordan de fordeler sig i undergrupperne: borgere på kontanthjælp, de allermest udsatte grupper, borgere med handicap og ikke-vestlige indvandrere og deres efterkommere.
Anden del af rapporten beskriver, hvordan det danske arbejdsmarked har ændret sig på baggrund af globaliseringen og den teknologiske udvikling. Især manglende uddannelse er her et stort tema, ligesom et skift i arbejdsopgaver på arbejdspladserne bliver behandlet i denne del.
Tredje del af rapporten redegør for initiativer, der har til formål at hjælpe udsatte grupper med at komme tættere på arbejdsmarkedet. Her nævnes bl.a. aktiv beskæftigelsespolitik, inklusion af udsatte grupper i virksomheder samt sociale projekter i civilsamfundet.
I fjerde del af rapporten kan du læse om de udfordringer, der findes i forhold til at sikre de udsattes gruppers vej til arbejdsmarkedet. Her gøres rede for mulige udfordringer for virksomheder, civilsamfund samt for borgerne selv.
Konklusion
Rapporten konkluderer, at der i Danmark, på trods af en aktiv beskæftigelsespolitik, er en voksende gruppe af borgere, der har svært ved at opnå og opretholde beskæftigelse på arbejdsmarkedet. Desuden konkluderer rapporten, at civilsamfundet potentielt kan gøre en forskel for gruppen af socialt udsatte, og at praktikforløb er en metode, der har vist sig effektiv i forhold til at få udsatte grupper ind på arbejdsmarkedet.
Metode
Rapporten benytter sig især af kvantitative data i form af tabeller, tal og grafer, der understøtter deres argumenter og hjælper til at give et overblik over de udsatte grupper.