Dødelighed og brug af sundhedsvæsnet blandt socialt udsatte mennesker i Danmark
Denne rapport præsenterer resultaterne af en registerbaseret undersøgelse af socialt udsatte menneskers dødelighed og brug af sundhedsvæsnet i perioden 2007-2021.
Indhold
Rådet for Socialt Udsattes nye undersøgelse i SUSY Udsat-serien gennemgår socialt udsatte menneskers dødelighed og brug af sundhedsvæsnet og sammenligner med den øvrige danske befolkning.
Undersøgelsen er udført af Statens Institut for Folkesundhed (Syddansk Universitet SDU) og er baseret på analyser af offentlige, danske registre om dødelighed, sygesikringsydelser og kontakter til offentlige og private sygehuse i Danmark i perioden 2007-2021.
Undersøgelsen viser bl.a., at:
- den samlede middellevetid for socialt udsatte mennesker i 2021 er 64 år, hvilket er 17 år kortere end den øvrige befolknings middellevetid på 81 år. Det er en forbedring på syv år siden 2009.
- socialt udsatte har markant højere risiko for at dø af stof- og alkoholrelaterede årsager samt øvrige ikke-naturlige årsager såsom ulykker, drab og selvmord end resten af befolkningen
- socialt udsatte har markant højere risiko for at blive indlagt med infektionssygdomme end resten af befolkningen
- socialt udsatte ikke bruger egen læge ret meget mere end resten af befolkningen og har et markant underforbrug af fx speciallæger og tandlæger, selvom de har et dårligere helbred på alle parametre end resten af befolkningen
- socialt udsatte mennesker har et væsentligt større forbrug af de sekundære sundhedsydelser såsom skadestuen og hospitalsindlæggelse - både i somatikken og psykiatrien - end resten af befolkningen.