En værdig død
Videncenter for Rehabilitering og Palliation har for Sundhedsstyrelsen lavet denne tværgående evaluering af projekterne i de fire kommuner, der fik satspuljemidler til projektet "En værdig død - modelkommuneprojekt".
Indhold
Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet 2015–2018 afsatte regeringen og satspuljepartierne midler til satspuljeprojektet ”En værdig død – modelkommuneprojekt”. Fire kommuner fik midler til at udvikle den kommunale palliative indsats med henblik på, at livstruede syge borgere, der ønskede at opholde sig og dø i eget hjem (privat bolig og plejebolig), kunne få dette opfyldt.
REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation har for Sundhedsstyrelsen lavet denne tværgående evaluering af projekterne i de fire kommuner.
Konklusion
Resultaterne viser, at modelkommunerne har udviklet deres indsats på en række områder og især for ældre borgere, og vi ved nu mere om, hvad der skal til, hvis flere og nye målgrupper skal have en tidligere og mere kontinuerlig palliativ indsats i kommunalt regi; det kræver blandt andet kontinuitet i kontakten med fagpersoner, kompetenceudvikling og organisatorisk understøttelse. Evalueringen viser også, at planlægningen af den sidste tid stadig foregår relativt sent i sygdomsforløbene, og at samarbejdet på tværs af fag og sektorer er og bliver en udfordring.
Metode
Evalueringsspørgsmålene lægger op til forskellige metoder. Konkret blev der anvendt mix-methods evalueringsdesign bestående af tre dele.
Del 1 bestod af en analyse af dokumenter, der beskrev de interventioner, som de fire kommuner havde arbejdet med i forbindelse med satspuljeprojektet. Dokumentanalysen skulle bidrage til at skabe overblik over de enkelte kommuners projekter/interventioner og interventioner på tværs.
Del 2 var en spørgeskemaundersøgelse. Denne delundersøgelse var inspireret af ”Svenska Palliativ Registeret” og baseret på, at de professionelle i de fire kommuner i et spørgeskema registrerede forhold som diagnose, alder, dødssted for døde borgere samt anvendte redskaber og metoder i borgerens forløb. I spørgeskemaundersøgelsen indgik i alt 282 dødsfald, som blev registreret fra marts 2016 til juni 2018.
Del 3 var en interviewundersøgelse, der metodisk byggede på BIKVA-modellen, som står for Brugerinvolvering i kvalitetsvurdering. Denne model anvendes i forbindelse med kvalitetsudvikling af social- og sundhedsfaglige indsatser, hvor man ønsker at tage afsæt i brugernes erfaringer, ønsker og behov.