Et spørgsmål om netværksdannelse og deltagelse i et forandringsperspektiv
I denne publikation kan du læse om, hvordan udsatte borgere, lokalsamfund og kommunen sammen kan udvikle nye initiativer.
Indhold
Denne publikation er en evalueringsrapport, som undersøger såkaldte kommunale innovationsplatforme. Projektets intention har været at udvikle modeller for deltagelse med fokus på, hvordan udsatte borgere, lokalsamfund og kommunen sammen kunne udvikle nye initiativer.
Projektet havde til formål at udvikle, gennemføre og evaluere nye initiativer og metoder for, at man derefter kunne udvikle og beskrive modeller, som andre kan arbejde systematisk med. De tre innovationsplatforme består af tre metoder kaldet: Fremtidslab, Madborgerskab og Borgerstyrede budgetter.
De tre metoder er gennemført i tidsperioden 2011-2013. Innovationsplatformene har sigtet mod at mobilisere socialt udsatte herunder enlige forsørgere og unge med en plettet straffeattest. Hensigten med denne indsats er at udvide målgruppens sociale netværk gennem frivilligt arbejde for derigennem at styrke andre.
Konklusion
De synlige forandringer, som kan identificeres hos målgruppen efter projektets afslutning, er, at målgruppens samlede sociale kapital er øget. Dertil er det afgørende for målgruppens muligheder, at forskellige aktører omkring dem har mulighed for at eksperimentere og overveje egne rutiner til gavn for andre enlige forsørgere og unge med plettet straffeattest.
Evalueringen viser også, at innovationsplatformene er velegnede til at samle alle parter: borgere, det offentlige og frivillige organisationer omkring en positiv begivenhed. Opsamling over metoden viser, at innovationsplatformene blandet andet kan:
- nedbryde negative forestillinger om fx kommunen, når deltagerne får mulighed for at diskutere, hvad der kan forbedre forholdet mellem den enkelte deltager og kommunen
- individualisere løsningsforslag, så de bliver skræddersyet til deltagergruppen
- skabe ny energi og positiv stemning gennem idegenerering. Det giver en indsigt i, at målgruppen rummer ressourcer og muligheder
- fungere som en ventil for frustrationer, så der fremadrettet bliver arbejdet mere konstruktivt i forhold til opgaver forude