Etnisk oprindelse 2015 - 2016
Der er store udfordringer i det danske samfund i forhold til diskrimination, lige muligheder og integration. I denne rapport kan du læse om de problemstillinger, vi står overfor i forhold til menneskerettigheder i år 2015-2016.
Indhold
I denne delrapport kan du få indblik i en undersøgelse om menneskerettigheder med særligt fokus på mennesker i Danmark med anden etnisk oprindelse. Delrapporten er udarbejdet af Institut for Menneskerettigheder, og er en del af en samlet undersøgelse kaldet ’Menneskerettigheder i Danmark, status 2015-16. Det er ifølge rapporten afgørende i et samfund med indbyggere af forskellig etnisk oprindelse at sikre, at menneskerettighederne gælder for enhver borger. Ethvert menneske, uanset race eller etnisk oprindelse, har krav på lige adgang til de til enhver tid gældende rettigheder uden diskrimination. Lighedskravet indebærer, at staten har en forpligtelse både til at sikre ligebehandling og til at forhindre diskrimination. I Danmark er manglen på lige muligheder og diskrimination stadig en realitet, særligt på områder som uddannelse, arbejde og bolig. Rapporten tager udgangspunkt i følgende ligebehandlingsudfordringer:
- Fordomme og negative stereotyper
- Effektiv beskyttelse
- Selvbestemmelse
- Arbejdsmarkedet
- Sundhed
- Bolig
- Tilgængelig information og tolkning
- Hadforbrydelser
- Børn
- Udsatte udlændinge i Danmark.
Konklusion
I rapporten finder du en række anbefalinger til de ovenstående områder. I arbejdet med beskyttelse af mennesker med anden etnisk baggrund anbefaler Institut for Menneskerretigheder blandt andet at:
- Regeringen sikrer, at alle offentlige arbejdsgivere arbejder med måltal og politikker til fremme af etniske minoriteters reelle lighed.
- Sikrer, at der stilles kvalificeret tolkebistand til rådighed, når en patient med behov for tolkebistand er i kontakt med det danske sundhedsvæsen.
- Social- og Indenrigsministeriet støtter en stærkere organisering og hermed repræsentation af grønlændere bosat i Danmark.