Flere veje og bedre metoder – Indsatser for socialt dårligt stillede med misbrugsproblemer
Erfaringer fra en helhedsorienteret indsats overfor socialt udsatte, der kombinerer misbrugsbehandling med aktivering og beskæftigelse.
Indhold
Denne rapport er den afsluttende evaluering af projekt ”Flere veje og bedre metoder i behandlingen af socialt dårligt stillede alkoholikere”, der blev gennemført i perioden 2001-2006. Projektet havde til formål at udvikle en bedre og mere helhedsorienteret indsats i forhold til socialt udsatte, herunder hjemløse med alkoholmisbrug på herberger. Projektet blev gennemført i et samarbejde mellem forskellige herberg, døgn- og behandlingstilbud samt hjemkommuner og amter på Sjælland. Rapporten har fokus på:
- En beskrivelse og vurdering af de samtalegrupper, der blev gennemført på herbergerne med henblik på motivation af misbrugerne
- En beskrivelse af de dagkurser, som er blevet etableret i de deltagende kommuner med henblik på kombination af misbrug og arbejdsmarkedstilknytning
- At belyse forløbet for de personer, som har været i døgnbehandling og deltaget i dagkurser og en belysning af deres efterfølgende forsørgelses- og arbejdsmarkedstilknytning.
Konklusion
De overordnede konklusioner på projektet er, at inddragelse af misbrugsdimensionen er af afgørende betydning i den særlige indsats over for langvarige kontanthjælpsmodtagere og socialt udsatte, herunder hjemløse, fordi en stor del af gruppen har misbrugsproblemer, og at misbruget for mange i denne gruppe er en afgørende hindring for, at de kan blive selvforsørgende.
Derudover peger evalueringen på følgende overordnede erfaringer:
- At det er vigtigt, at der så tidligt som muligt, og på et kvalificeret grundlag, gøres en indsats for motivation af målgruppen med henblik på at komme ud af eller nedsætte misbruget
- At det kan lade sig gøre at stabilisere og forbedre hverdagslivet for målgruppen ved at sætte fokus på misbruget i kombination med en social eller arbejdsmarkedspolitisk indsats
- At indsatsen kræver, at der indgår personer, medarbejdere eller ansatte, som har kompetence på alkoholområdet
- At det er uhyre vigtigt, at der er tale om en opfølgning eller efterfølgende tiltag, idet der er erfaring for tilbagefald for mange misbrugere.
Metode
Der er i projektet lagt vægt på at kombinere følgende dimensioner i indsatsen overfor målgruppen: Misbrugsdimensionen, den sociale dimension og arbejdsmarkedsdimensionen. Metoderne i projektet har bl.a. omfattet medfinansiering af behandling for misbrugerne og faglige kurser for medarbejdere. Efter midtvejsevalueringen i 2002 besluttede man endvidere at prioritere løsningsfokuserede samtalegrupper på hjemløseinstitutionerne og dagkurser i kommunerne, der kombinererede indsatsen mod misbrug med aktivering og beskæftigelse.
Evalueringen bygger på interview med medarbejdere og beboere på boformerne samt med projektledere og deltagere i dagkurserne. Med henblik på at belyse deltagernes forsørgelsessituation og arbejdsmarkedstilknytning er der desuden foretaget kørsler på Arbejdsmarkedsstyrelsens DREAM-database.