Forebyggelse i nærmiljøet - Kommunale erfaringer
Det er velkendt, at der er en sammenhæng mellem kortere levetid, dårligere helbred, mental sundhed og nærmiljøer med mindre ressourcestærke borgere, hvilket blandt andet skyldes, at nærmiljøerne har flere borgere med lav eller ingen uddannelse, flere uden for arbejdsmarkedet og flere med kroniske sygdomme og en usund livsstil.
Indhold
Tolv kommuner har fra 2010 og fire år frem gennemført projekter, hvor de har afprøvet metoder og tilgange til at forebygge og skabe sundhedsfremme for mindre ressourcestærke borgere. Flertallet af projekterne har haft fokus på afgrænsede boligsociale områder, et par projekter arbejdede med et større geografisk afgrænset område i kommunen, mens én kommune rettede sin indsats mod en hel bydel i en større by, og én valgte at fokusere på et udsnit af et skoledistrikt.
Projekterne havde alle til formål at styrke trivsel og sundhed generelt blandt målgrupperne ved at forbedre deres handlekompetence og sundhedsadfærd. Herunder har projekterne arbejdet med borgerinddragelse i nærmiljøet og med at udvikle sunde rammer – alt sammen med udgangspunkt i motiverende og involverende metoder.
Du kan i denne rapport se beskrivelser af de forskellige projekters udformning samt læse om, hvilke erfaringerne der er blevet gjort i de forskellige projekter. Rapporten henvender sig både til kommunalt ansatte på forvaltningsniveau, som arbejder med sundhedsmæssige indsatser for mindre ressourcestærke borgere og til personer, der på anden vis arbejder med sundhed for disse målgrupper.