Fremskudt beskæftigelsesindsats i København
Du kan i denne rapport læse en evaluering af, hvad jobcentret opnår ved at flytte ud i udsatte boligområder og samarbejde med lokale aktører.
Indhold
I denne undersøgelse stiller CFBU (Center for Boligsocial Udvikling) skarpt på Københavns Kommune, som siden 2009 har tilbudt en fremskudt beskæftigelsesindsats i seks udsatte boligområder (Tingbjerg, Mjølnerparken, Aldersrogade, Lundtoftegade, Akacieparken og Urbanplanen) til aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år.
Denne indsats hedder ’Udvalgte Boligområder’ og har et team af jobkonsulenter, mentorer og virksomhedskonsulenter tilknyttet. Deres opgave er at gøre beskæftigelsesindsatsen mere vedholdende og synlig.
Målsætningen er at øge graden af selvforsørgelse blandt de aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere ved at gøre jobkonsulenterne mere tilgængelige for borgerne.
I denne evaluering undersøger CFBU, hvordan den fremskudte beskæftigelsesindsats bidrager til målsætningen om at få flere aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere i selvforsørgelse. Dertil har evalueringen til formål at give indblik i, hvilke faktorer der har betydning for, hvordan indsatsen virker.
CFBU understreger, at det er hensigten, at erfaringerne fra indsatsen skal virke som inspiration for fremskudte beskæftigelsesindsatser i hele landet.
Rapportens opbygning:
- Efter en indledning forklares metoden og de anvendte datakilder. Derefter præsenteres og gennemgås rapportens konklusioner.
- I det efterfølgende kapitel giver CFBU deres anbefalinger til, hvordan en fremskudt beskæftigelsesindsats kan udnytte potentialerne ved at være lokalt placeret samt hvilke grundforudsætninger der bør være på plads.
- Derefter beskrives den fremskudte beskæftigelsesindsats i København, som er målrettet de mest udsatte borgere.
- Efterfølgende præsenteres en analyse af den fremskudte beskæftigelsesindsats effekt i forhold til at give en større tilknytning til arbejdsmarkedet.
Rapportens sidste kapitel, som er den kvalitative del af analysen, belyser de faktorer, der har betydning for, at indsatsen virker.
Konklusion
Følgende er et udpluk af CFBU’s konklusioner, som du kan læse i rapportens tredje kapitel:
- Den fremskudte beskæftigelsesindsats har en positiv effekt i forhold til at hjælpe aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere i virksomhedspraktik og løntilskud.
- Den statistiske analyse viser, at den fremskudte indsats får 12,3 % af de aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere i virksomhedspraktik og løntilskud. Det er signifikant flere sammenlignet med den ordinære jobcenterindsats i andre udsatte områder i København, hvor 10,3 % af de aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere kommer i virksomhedspraktik og løntilskud.
- Resultaterne af den kvalitative undersøgelse viser, at indsatsen også har en social effekt, der er vigtig i forhold til at opbygge og fastholde et jobperspektiv på sigt.
Den fremskudte beskæftigelsesindsats bidrager til at forebygge, at borgernes personlige og sociale problemer eskalerer.
Metode
CFBU har opstillet en såkaldt programteori med beskrivelse af indsatsen og dennes sammenhæng med de forventede resultater. Programteorien har dannet grundlag for den efterfølgende undersøgelse og er blevet brugt som grundlag for interviewguides, datavalg og efterfølgende analyseramme.
CFBU’s kvantitative data består af en registeranalyse, progressionsskemaer, udeblivelsesstatistik samt registrering af antal borgerbesøg i den fremskudte beskæftigelsesindsats.
CFBU’s kvalitative data består af forskellige interviews: seks interview med jobkonsulenter fra hvert af de seks boligområder, seks fokusgruppeinterview med jobkonsulenter og samarbejdspartnere i hvert af de seks boligområder, otte interview med borgere, som er tilknyttet Udvalgte Boligområder. Dertil har CFBU udført observationsstudier i tre af de åbne rådgivninger og lavet et observationsstudie af lovpligtige opfølgningssamtaler i det ordinære jobcenter.