Hjemløshed i Danmark 2019
Hvor mange hjemløse er der i dag? Hvor befinder de sig? Hvordan har de hjemløses demografiske profil ændret sig? I VIVEs rapport om hjemløshed kan du danne dig et overblik over hjemløsesituation i Danmark anno 2019.
Indhold
Hvert andet år udgiver VIVE en rapport om hjemløsesituationen i Danmark. Rapporten undersøger bl.a. den geografiske fordeling i byområder, regioner og kommuner. Den giver også et overblik over den demografiske profil. Her er der fokus på køn, alder etnisk baggrund og helbredsprofil. Samtidig præsenterer rapporten en typologi over hjemløshedssituationer, og der sammenlignes med de tidligere undersøgelser for også at kortlægge udviklingen i forskellige typer af hjemløshed. De overordnede temaer er følgende:
- Hjemløshedens omfang og udvikling
- Demografisk profil
- Geografisk fordeling
- Helbred og misbrug
- Faktorer bag hjemløsheden
- Sociale indsatser
- De hjemløse unge
- Etniske minoriteter blandt de hjemløse
- Hjemløse migranter
Konklusion
Nedenstående er nogle af de centrale konklusioner, som rapporten understreger:
- Der blev i denne tælling registreret 6.431 hjemløse borgere, hvilket er et lille fald fra 2017, hvor der blev registreret 6.635 hjemløse borgere. Det svarer til et fald på 3 pct.
- Antallet af unge hjemløse mellem 18 og 24 år er faldet fra 1278 i 2017 til 1023 i 2019. Der er også sket et fald i antallet af hjemløse borgere mellem 25 og 29 år fra 1.014 personer i 2017 til 905 personer i 2019.
- Antallet af hjemløse midaldrende og ældre er steget Ved kortlægningen i 2019 er der registreret 1.131 hjemløse borgere mellem 50 og 59 år, hvilket er en stigning sammenlignet med 1.057 personer i 2017. Der er også sket en stigning i antallet af hjemløse borgere på 60 år og derover, fra 347 personer i 2017 til 414 personer i 2019.
- Der er sket en stigning i antallet af gadesovere og antallet af hjemløse borgere, der overnatter på herberg, mens der omvendt er sket et fald i antallet af sofasovere, der overnatter midlertidigt hos familie og venner. Det kan forklares ved, at de midaldrende og ældre i hjemløshed i højere grad er gadesovere eller herbergsbrugere, mens de hjemløse unge i højere grad er sofasovere.
Metode
Dette er den 7. kortlægning af hjemløshed i Danmark siden 2007, og der er anvendt samme metode som i de tidligere.
Sociale tilbud og myndigheder med kontakt eller kendskab til hjemløse har udfyldt et spørgeskema for hver person, der befandt sig i en hjemløshedssituation i uge 6 i 2019. De sociale tilbud, der har deltaget i kortlægningen, omfatter både tilbud i det offentlige velfærdssystem og i civilsamfundet. En del af tilbuddene er direkte henvendt til hjemløse borgere, såsom herberger, natvarmestuer og gadeplansteam. En række øvrige sociale tilbud og behandlingstilbud, der også kan have haft kontakt med hjemløse borgere, har ligeledes deltaget i kortlægningen. Det gælder for eksempel psykiatriske behandlingsenheder, misbrugsbehandlingscentre og kommunale enheder som socialcentre og jobcentre, der ofte har kendskab til hjemløshed blandt borgerne i forbindelse med den sociale indsats eller udbetaling af ydelser. Der er i analyserne kontrolleret for, at samme borger kan være registreret flere gange.
Resultaterne af hjemløsetællingen for 2019 sammenholdes med resultaterne fra de foregående år, og vurderes ud fra forskellige perspektiver på hjemløshed.