Holdninger til socialt udsatte 2015
Du kan i denne rapport få et indblik i danskernes holdninger til socialt udsatte anno 2015.
Indhold
I denne rapport præsenteres udvalgte resultater fra anden undersøgelse foretaget af meningsmålingsinstituttet Epinion for Rådet for Socialt Udsatte af danskernes holdninger til socialt udsatte. I oktober 2013 foretog Epinion den eksakt samme undersøgelse, hvor et repræsentativt udsnit af Danmarks befolkning blev spurgt til deres syn på socialt udsatte.
Blandt andet har Epinion i de to undersøgelser spurgt danskerne, om der er socialt udsatte i Danmark, hvem de socialt udsatte er, hvor vigtigt det er at gøre noget for de socialt udsatte samt hvorvidt indsatsen er prioriteret højt nok i Danmark. Ved at stille de præcis samme spørgsmål to år efter den første undersøgelse, skabes der et materiale med et yderst brugbart grundlag for sammenligning.
I rapporten inddrages en sådan sammenligning mellem de to meningsmålinger, der hvor det vurderes, at der kan observeres interessante forskydninger. Der præsenteres yderligere sammenligninger på tværs af 2015-målingen mellem de forskellige respondentkategorier såsom politisk observans eller alder.
Rapportens indhold udgøres, udover en kort introduktion, af tabeller, som illustrerer de 1.013 danskeres besvarelser. Besvarelserne er delt op under følgende kategorier:
- Associationer om socialt udsatte: associationer på tværs af kategorier. Under denne kategori kan du for eksempel se de adspurgte besvarelser af spørgsmål såsom: ”Hvorfor er der nogen her i landet, der er i nød?”
- Associationer om socialt udsatte: hjemløse. Under denne kategori er danskerne blandt andet blevet spurgt om: ”Hvilke afgørende årsager tror du kan føre til, at mennesker bliver hjemløse?
- Associationer om stofmisbrugere. Herunder præsenteres man af spørgsmål såsom: ”Hvilke følgende årsager tror du kan føre til, at mennesker bliver stofmisbrugere?”
- Associationer om alkoholmisbrugere. Herunder finder du danskernes svar på spørgsmål som: ”Hvem er efter din opfattelse primært ansvarlig for, at en alkoholmisbruger ophører med sit misbrug?”
- Associationer om prostituerede. Herunder præsenteres for eksempel danskernes svar på: ”Mennesker i prostitution er ofre?”
Konklusion
I introduktionen til rapporten fremhæves en række interessante iagttagelser, som Rådet for Socialt Udsatte har fået øje på i tallene fra år 2015.
Følgende iagttagelser fremhæves:
- I år 2015 svarer 72 %, at de synes, at social udsathed er et problem i Danmark. Dette tal ligger meget tæt på tallet fra undersøgelsen fra 2013, hvor 71 % synes, at det var et problem.
- Det er en udbredt forståelse, at uheld er afgørende faktor i udsattes skæbner og tilværelse. 48 % af danskerne mener, at uheld er skyld i, at nogen lider nød i Danmark, hvilket er stigning på 39 % siden år 2013.
- 11 % oplever at blive ”frastødt”, når de møder en hjemløs på gaden, hvor 38 % oplever samme følelse, når de møder en stofmisbruger. Det understreges, at tallene viser, at danskerne møder hjemløse med en høj grad af sympati, hvor stofmisbrugere får en anderledes hård medfart.
- Flygtninge/indvandrere er blevet et begreb danskerne associerer med social udsathed. 17 % af danskerne tænker på flygtninge/indvandrere, når de bliver spurgt til, hvad ”socialt udsatte” får dem til at tænke på. Stigningen er markant siden 2013.
Der knyttes en bemærkning om, at læseren kan dykke ned i tabellernes univers og finde mange tankevækkende syn på socialt udsathed i Danmark 2015.
Metode
Epinion har foretaget en undersøgelse, hvor 1.013 danskere er blevet spurgt til deres syn på socialt udsatte.