Housing First i Danmark - Evaluering af Implementerings- og forankringsprojektet i 24 kommuner
I denne rapport kan du blive klogere på Housing First-tilgangen i en dansk kontekst, samt kommunernes implementering af og borgernes oplevelser med projektet.
Indhold
Dette er en evaluering af implementeringen og virkningen af indsatsen Housing First i Danmark, som er en del af Hjemløsestartegien. Housing First-strategien er blevet fulgt gennem Implementerings- og forankringsprojektets forløb fra medio 2014 til medio 2016. Som en del af projektet, evalueres de tre bostøttemetoder, Critical Time Intervention (CTI), Intensive Case Management (ICM) og Assertive Community Treatment (ACT), der er henvendt til forskellige målgrupper. Disse målgrupper kan du læse mere om i rapporten.
Housing First-tilgangen karakteriseres ved, at der i starten af et indsatsforløb etableres en stabilisering af borgerens boligsituation samtidigt med, at borgeren får en intensiv social støtte i hverdagen. Du kan finde flere informationer om tilgangen i rapporten.
Rapporten er bygget op således, at du først finder en sammenfatning af rapportens formål, metoder og fund. Rapporten indeholder desuden følgende syv kapitler:
- Indledning
- Baggrund: Baggrunden for indsatsen. Her beskrives Housing First-tilgangen og Implementerings- og forankringsprojektets formål.
- Metode og data: Rapportens metodedel. Denne er delt op i en kvantitativ del, hvor der redegøres for dataindsamlingen, og en kvalitativ del, hvor der redegøres for de interviews, undersøgelsen bygger på.
- Implementering og organisering: Dette kapitel belyser organiseringen og implementeringen i kommunerne, herunder, hvordan boligerne tilvejebringes.
- Målgruppen: Her beskrives indsatsens målgrupper og de tre bostøttemetoder (CTI, ICM og ACT).
- Indsatsen: Housing First og bostøttemetoderne belyses i et metodefagligt perspektiv.
- Resultater for borgerne: Det sidste kapitel handler om, hvordan indsatsen har påvirket borgerne. Her inddrages borgerens boligsituation, livssituation og egne oplevelser med indsatsen ud fra kvalitative interviews.
Konklusion
Evalueringen konkluderer, at der for hjemløse borgere med komplekse støttebehov, er behov for en tilgang, der er mere systematisk og intensiv end den almindelige bostøtteindsats i kommunerne efter servicelovens § 85.
Evalueringen finder, at kommunerne støder på problemer i forhold til at skaffe passende boliger til de hjemløse borgere.
Alt i alt viser rapporten, at deltagerne i indsatsen svarer nogenlunde til populationen af hjemløse borgere i Danmark i forhold til alder, køn og problematikker som misbrug og psykiske lidelser.
Metode
Rapporten bygger på både kvalitative og kvantitative data. Den kvantitative dokumentation består af spørgeskemaundersøgelser udført blandt henholdsvis borgerne og kommunerne. Desuden består de af individdokumentation, der indeholder data om borgernes boligsituation, helbredsmæssige tilstand, funktionsniveau, beskæftigelse, sociale netværk og økonomi.
Den kvalitative dokumentation består af interviews med nøglepersoner involveret i indsatsen samt 17 borgere, der har modtaget en indsats gennem Housing First-programmet.