"Hvad vil de mig?" - Socialt udsatte borgeres erfaring med førtidspension- og kontanthjælpsreformerne
De sidste tre år er der gennemført meget store reformer af velfærdssamfundet. For socialt udsatte er førtidspensionsreformen og kontanthjælpsreformen af særlig stor betydning. Reformerne skal blandt andet hjælpe mennesker tættere på arbejdsmarkedet med en helhedsorienteret, rehabiliterende indsats. Men er det også det, der sker i praksis?
Indhold
Denne rapport undersøger, hvordan førtidspensionsreformen og kontanthjælpsreformen opleves af socialt udsatte. Rapporten kigger på:
- Hvad de socialt udsatte kan sige om de virkninger, de har mærket indtil
- Hvordan reformernes ambitioner stemmer overens med socialt udsattes drømme om et bedre liv
- Hvilke udfordringer reformerne skal håndtere.
Konklusion
På baggrund af interviewsamtalerne udpeger Rådet for Socialt Udsatte fem udfordringer i forbindelse med reformerne, hvor der er poteniale for forbedring:
- Stor kompleksitet i udsattes sociale problemer: Samtalerne viser, at det er altafgørende for reformernes succes, at der tages højde for kompleksiteten i udsattes sociale problemer, da socialt udsatte har mange år med sygdom, psykiske problemer, misbrug, social marginalisering, nederlag i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet bag sig.
- Manglende sammenhæng mellem intentioner og oplevelser: Målsætningernes succes skal måles i praksis og ikke kun "på papiret". Det er en væsentlig faldgrube, at reformernes succes måles på for eksempel, hvor mange forløb, som er gennemført, i stedet for på kvaliteten af forløbene. Eller på, om alle har fået en koordinerende sagsbehandler, og ikke på, om borgerne oplever en større koordinering.
- Et godt møde mellem borger og medarbejder er altafgørende: Nøglen til forandring skal ofte findes i det konkrete møde mellem borgeren og de medarbejdere, som gennemfører de indsatser, borgeren får tilbudt. Mange socialt udsatte peger på, at det netop er én bestemt sagsbehandler, eller ét bestemt tilbud, som har gjort en forskel.
- Økonomisk fattigdom dræber al motivation: Mange giver udtryk for ikke at kunne overskue at tænke på uddannelse eller arbejde, når dagen er fyldt med bekymring for, hvor man skal sove den kommende nat eller for, hvordan man får mad.
- Mangel på jobmuligheder for socialt udsatte: Interviewsamtalerne viser, at socialt udsatte gerne vil uddanne sig og arbejde, men ofte har problemer af en karakter, som gør det vanskeligt for dem at passe et fuldtidsstudie- eller job. Reformernes intentioner kan altså derfor kun føres ud i livet, hvis der eksisterer tilstrækkeligt med uddannelser og jobs, der kan rumme udsattes særlige behov.
Metode
Rapporten bygger på en kvalitativ interviewundersøgelse af 17 brugere af væresteder, herberger mv.