Hverdagslivet efter ophold i en støttebolig
Støtteboliger, der fungerer, men manglende efterværn
Indhold
Arbejdet er en efterundersøgelse på baggrund af Trine Wulf-Andersens ph.d.-afhandling om hverdagsinteraktioner i botilbud for 18-25 årige med sociale og/eller psykiske vanskeligheder (2004). I efterundersøgelsen fokuseres på beboerne efter udslusningen, hvad angår deres praktiske hverdagsliv, deres sociale situation, herunder sundhed, uddannelse og erhverv, og deres oplevelse af deres livsmuligheder. Har opholdet i støttebolig haft indflydelse på dette, og på hvilken måde?
Brugerfortællinger er en væsentlig del af dette forskningsprodukt, hvorfor produktet både er registreret som forskning og brugerfortællinger.
Konklusion
Beboerne oplever generelt, at opholdet i støtteboligen har:
- styrket dem i forhold til samliv med andre, madlavning og rengøring
- bidraget til strukturer i hverdagen som hjælp til at blive i uddannelse og arbejde
- været grosted for betydningsfulde venskaber, og haft betydning for evnen til at opbygge og vedligeholde et socialt netværk
- givet anledning til ensomhed og følelsen af eksklusion ved udflytning, på grund af manglende overgangsstøtte og efterværn.
Støttebeboere oplever generelt, at opholdet i støtteboligen har været en vigtig livserfaring, der dog har budt på oplevelser af at stå alene i voldsomme situationer, og oplevelser af, at deres rolle i boligen var uklar.
Metode
Der er tale om en kvalitativ undersøgelse, hvor 23 personer er blevet interviewet pr. telefon. 13 af disse personer var visiterede, 10 var støttebeboere.