Hvordan har du det? 2010 - Sundhedsprofil for region og kommuner
Sundhedsprofilen beskriver sundhedstilstanden hos den voksne befolkning i Region Midtjylland og ser på udviklingen fra 2009 til 2010. Rapporten handler bl.a. om befolkningens helbred, sundhedsvaner og motivation for at ændre sundhedsvaner.
Indhold
Rapporten indeholder følgende kapitler:
- Helbred og sygdom. Kapitlet beskriver befolkningens helbred ud fra tre forskellige synsvinkler; borgernes selvvurderede helbred, fysisk, psykisk og social funktionsevne samt kronisk sygdom.
- Sundhedsvaner. Kapitlet beskriver befolkningens sundhedsadfærd i forhold til kost, rygning, motion og alkohol.
- Motivation og rådgivning. Kapitlet beskriver befolkningens motivation for at ændre sundhedsvaner samt i hvilket omfang borgeren har modtaget rådgivning af egen læge om at ændre sundhedsvaner.
- Sammenligninger på tværs. I kapitlet belyses tre temaer, social udlighed i sundhed, hyppigheden af forskellige kombinationer af KRAM-faktorer samt borgernes ønsker om sundhedsfremmende faciliteter i deres lokalområde.
- Demografiske og sociale forhold. Kapitlet indeholder en beskrivelse af udvalgte demografiske, sociale og økonomiske forhold i de 19 kommuner i Region Midtjylland.
Konklusion
Helbred og sygdom:
- Størstedelen af den voksne befolkning i Region Midtjylland vurderer deres helbred som godt. 14 % af befolkningen vurderer deres helbred som dårligt.
- Der er en social ulighed i selvvurderet helbred set i forhold uddannelsesniveau og om man er i arbejde eller ej.
- Hovedparten af den voksne befolkning havde haft smerter i muskler eller skelet indenfor de seneste 14 dage.
- En femtedel af den voksne befolkning havde et højt stressniveau målt ud fra en bestemt skala for stress.
- Fysisk funktionsevne falder med alderen, mens psykisk funktionsevne stiger med alderen.
- Hyppige ikke livstruende kroniske sygdomme er: muskel-skelet-sygdomme, allergi, psykiske lidelser og migræne.
Sundhedsvaner:
- 22 % af den voksne befolkning ryger. Der er sket et fald i antallet af personer, der ryger dagligt siden 2006.
- Andelen af hjem med børn, hvor der ryges indendørs, er faldet fra 19 % i 2006 til 9 % i 2010.
- 11 % af befolkningen har et ugentligt storforbrug af alkohol. Der er ikke sket store ændringer på alkoholområdet fra 2006 til 2010.
- 52 % af befolkningen dyrker regelmæssig motion i fritiden. Der er sket et fald i andelen af fysisk inaktive i perioden 2006 til 2010.
- 24 % af den voksne befolkning har et sundt kostmønster og lever op til anbefalingerne på kostområdet. 12 % har et usundt kostmønster.
- Der er 52 % af befolkningen, der er overvægtige, hvoraf 16 % er svært overvægtige.
Motivation og rådgivning:
- Inden for de seneste fem år er 25 % af de personer, der røg til dagligt, blevet eksrygere.
- Størstedelen af de personer, der ryger til dagligt, vil gerne stoppe med at ryge.
- Der er flere personer end blandt alle rygere, der er stoppet med at ryge i grupperne: i alderen 25-34 år, personer med højt uddannelsesniveau, personer, der er gift/samlevende.
- 72 % ønsker at stoppe med at ryge.
- 7 % af befolkningen ønsker at nedsætte deres alkoholforbrug. Der er en sammenhæng mellem et højt forbrug af alkohol og ønsket om at nedsætte alkoholforbuget.
- 2 % af dem, der har været til læge indenfor de seneste 12 måneder, er blevet rådet til at nedsætte deres alkoholforbrug.
- Størstedelen af befolkningen er motiverede til at være mere fysisk aktive. De grupper, der dyrker mest motion, er samtidigt dem, der er motiverede til at være mere fysisk aktive.
- Lidt over halvdelen af befolkningen ønsker at spise sundere. Kvinder, unge og personer med højt uddannelsesniveau ønsker i højere grad at spise sundere.
- 12 % er blevet rådet til at spise sundere af lægen.
- Andelen af overvægtige er steget fra 2009 til 2010, overvægt er derfor et stigende problem.
- I befolkningen er 20 % motiverede for et vægttab. Blandt svært overvægtige er 58 % motiverede for vægttab.
- Generelt set er borgere med uhensigtsmæssig sundhedsadfærd motiverede for at ændre adfærd.
Metode
Undersøgelsens data er indsamlet ved hjælp af to spørgeskemaer, ét til unge i alderen 16-24 år og ét til voksne fra 25 år og derover. Der er i alt modtaget 34.168 udfyldte spørgeskemaer.
Da der er lagt vægt på sammenligning mellem denne undersøgelse og undersøgelsen fra 2006, omfatter denne rapport ikke alle deltagere, men den del der svarer til undersøgelsen i år 2006. Det vil sige danske statsborgere i alderen 25-79 år, som er bosiddende i Region Midtjylland og som har mindst én forældre, der er født i Danmark. Den del af datamaterialet, der er blevet brugt i denne rapport, omfatter 27.911 besvarelser.