Implementering af beskæftigelsespolitik i Danmark
Du kan i denne rapport søge viden om forskellige forholds betydning for implementeringen af beskæftigelsespolitikken i Danmark.
Indhold
Den nærværende rapport fra SFI (Det Nationale Forskningscenter for Velfærd) omhandler implementering af beskæftigelsespolitik i Danmark. Rapporten er særligt relevant for personer, der arbejder inden for eller har interesse for beskæftigelsesområdet. Derudover er målgruppen praktikere, politikere og andre, som beskæftiger sig med implementering af politik i Danmark, understreges det indledningsvis.
Det forklares i rapportens sammenfatning, at implementering af politik handler om, hvordan politiske beslutninger samt ny lovgivning bliver til praksis. Hvis man gerne vil forstå, hvordan og hvorfor politiske tiltag virker eller ikke virker, er det centralt at forstå forløbet omkring implementering.
Rapporten tegner på den baggrund et billede af den allerede eksisterende viden om forskellige forholds betydning for implementeringen af beskæftigelsespolitik i Danmark. I den sammenhæng præsenteres udvalgte studier, herunder forskningsartikler, evalueringer samt rapporter, som belyser forskellige aspekter af beskæftigelsespolitikkens implementering i Danmark. Med det afsæt giver rapporten afslutningsvis et bud på vigtige spørgsmål og temaer, der stadig er underbelyste i den allerede eksisterende litteratur.
Rapporten er bygget op omkring fem centrale temaer, som hver især repræsenterer en række forhold, som alle har betydning for, hvordan beskæftigelsespolitikkens implementering forløber og med hvilke resultater.
Rapportens kapitel 1 består af en indledning. Derefter omhandler hvert af rapportens kapitler ét af de ovenfornævnte temaer. Kapitel 2 omhandler temaet ’Politikformulering og –design’, kapitel 3 omhandler ’Centralt styring og inter-organisatoriske forhold’, kapitel 4 omhandler ’Intra-organisatoriske forhold og lokal ledelse’, kapitel 5 omhandler ’Frontlinjemedarbejdernes adfærd og manøvrerum’ og kapitel 6 omhandler temaet ’Målgruppens betydning’. Afslutningsvis behandler kapitel 7 underbelyste spørgsmål og temaer.
Konklusion
I rapportens indledning kan du læse hovedkonklusioner fra de studier, der behandler hvert af de fem temaer.
Det følgende er et udpluk af konklusionerne:
- Hvordan en politik konkret formuleres, kan have betydning for selvsamme politiks efterfølgende implementering.
- Uklare mål kan gøre det svært at vurdere, hvorvidt målene er nået.
- Beskæftigelsespolitikkens endelige implementering sker fortrinsvis i kommuner og jobcentre, men staten kan påvirke implementeringen igennem forskellige forsøg på at styre kommunernes beskæftigelsesindsats.
- Hvad angår inter-organisatoriske forhold, peger flere studier på, at tværfagligt og tværorganisatorisk samarbejde kan være krævende og medføre frustrationer blandt såvel medarbejdere som borgere.
- Frontlinjemedarbejderne på beskæftigelsesområdet – fx sagsbehandlere – er overvejende loyale over for beskæftigelsespolitikkens intentioner og krav.
- Nogle studier peger på, at frontlinjemedarbejdernes arbejde er præget af paradokser og dilemmaer, bl.a. fordi de både skal kontrollere, støtte samt hjælpe borgene og derfor hele tiden skal prioritere imellem en lang række vigtige arbejdsopgaver.
- De arbejdsledige borgere har også indflydelse på beskæftigelsespolitikkens implementering fx idet borgerne ’forhandler’ med sagsbehandlerne.
- ’Empowerment’ er et tiltag, som muligvis kan bidrage til en mere vellykket implementering af beskæftigelsespolitikken og bedre virkninger.
Metode
Rapporten præsenterer den litteratur, som SFI vurderer som den væsentligste på baggrund af litteratursøgning samt forhåndskendskab på området.