Jo mere udsat - jo mere syg. Om socialt udsatte danskeres sundhed og sygdom
Socialt udsatte mennesker i Danmark er mere syge og trives dårligere end andre borgere her i landet. I gennemsnit dør socialt udsatte 22 år tidligere end gennemsnittet af danskerne. Du kan i denne pjece bl.a. læse om, hvordan socialt udsatte kvinder oftere er syge i forhold til mændene. Du kan læse om, at stofmisbrugerne er den gruppe blandt socialt udsatte, der har det allerværst, og du kan læse om, at jo flere belastende oplevelser i livet, man har været igennem, jo mere syg er man.
Indhold
Siden 1980'erne er der blevet lavet de såkaldte SUSY-undersøgelser, hvor danskerne er blevet spurgt om deres sundhed og sygdomme. I 2007 og 2012 foretog Rådet for Socialt Udsatte i samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed SUSY-undersøgelser, som specifikt var rettet mod socialt udsatte borgere. Disse undersøgelser kom til at hedde "SUSY Udsat". Denne pjece beskriver nogle af de mest signede resultater og tabeller fra "SUSY-undersøgelsen fra 2012. Rådet for Socialt Udsatte har sammenlignet disse resultater med resultaterne fra "SUSY 2010", som er den seneste undersøgelse af gennemsnittet af befolkningen. I pjecen kan du også finde personlige beretninger om sundhed og sygdom fra socialt udsatte menesker.
Pjecen er først og og fremmest lavet til mennesker og brugere på væresteder, herberger, behandlingscentre og andre steder, hvor socialt udsatte mennesker er.
Konklusion
Pjecen viser blandt andet, at socialt udsatte dør langt tidligere end andre danskere, men deres dødsårsager er anderledes end de årsager, andre dør af. Fx dør socialt udsatte ofte af infektionssygdomme eller lidelser relateret til et misbrug.
Pjecen viser også, at socialt udsatte har langt mindre energi end andre danskere, hvilket gør det svære for de socialt udsatte at ændre deres livssituation til det bedre, da dette kræver energi. "SUSY-undersøgelsen" fra 2012 viser derudover også, at socialt udsatte ikke kun er i større risiko for at have ondt i kroppen, men også i sjælen, da mange er vokset op i en familie med vold, misbrug, svigt, seksuelle overgreb etc. Disse oplevelser har gjort, at mange af de socialt udsatte fortæller, at de i deres voksne liv lever med stress, ensomhed, angst og lavt selvværd.
Metode
"SUSY Udsat"-undersøgelsen fra 2012 bygger på spørgeskemaer, som er delt ud til cirka 1.200 socialt udsatte på cirka 140 herberger, væresteder, varmestuer, natcafeer, forsorgshjem og lignende tilbud i mere end 40 danske byer. Rådet for Socialt Udsatte definerer socialt udsatte som mennesker, der har et stof- eller alkoholmisbrug, er ramt af en sindslidelse, er i prostitution, er hjemløse eller fattige.