Kapaciteten i den sociale stofmisbrugsbehandling
Denne rapport belyser bl.a., hvem de registrerede stofmisbrugere er, hvorvidt behandlingen er succesfuld og om dette hænger sammen med kommunernes udgifter på området.
Indhold
Rapporten er en del af initiativerne i forbindelse med stofmisbrugspakken - "Bedre kvalitet i stofmisbrugsindsatssen" - der blev introduceret i 2012 af Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold. Formålet hermed er, at flere borgere med stofmisbrug får et liv uden misbrug og/eller øger deres muligheder for et værdigt liv. Indsatsen skal have fokus på helhedsorienteret støtte samt en stofmisbrugsbehandling baseret på metoder, der har dokumenteret effekt for borgerne.
Nærværende rapport præsenterer resultaterne af en undersøgelse af den sociale stofmisbrugsbehandlings kaptacitet i danske kommuner i perioden 2008-2013.
Fokus for undersøgelsen er:
- Ændringer i antallet af personer med et registreret stofmisbrug og med forskellige karakteristika over tid.
- Andelen af personer med et registreret stofmisbrug, der modtager social stofmisbrugsbehandling, og hvad kendetegner dem.
- Status og beskæftigelse efter endt behandling.
- Kommunernes organisering af behandlingen.
- Kommunernes ressourceforbrug i forbindelse med stofmisbrugsbehandling.
Rapporten indledes med en sammenfatning af hovedresultaterne opdelt i de forskellige temaer for analysen. Dernæst fremlægges baggrunden for analysen ved en beskrivelse af den sociale stofmisbrugsbehandling i Danmark og metoder og datagrundlag, efterfulgt af en dybdegående analyse af de forskellige temaer i særskilte kapitler.
Konklusion
Rapporten konkluderer bl.a. at:
- Der er sket en reel stigning i antallet af personer med et registreret stofmisbrug. Det er primært antallet af unge med registreret stofmisbrug, der er steget.
- Sandsynligheden for at være i behandling er nogenlunde konstant på tværs af socioøkonomiske karakteristika såsom alder, køn og familiesammensætning. Analyserne viser, at den "typiske" person med et registreret stofmisbrug er en enlig ung mand uden videregående uddannelse og med cannabis som primær stoftype.
- 41 % af de undersøgte behandlingsforløb i perioden 2008-2013 har vist sig at være succesfulde det vil sige, at stofmisbruget er enten ophørt (31 %), reduceret (6 %) eller stabiliseret (5 %).
- Der er ikke sammenhæng mellem kommunernes registrerede nettoudgifter pr. borger i social stofmisbrugsbehandling og andelen af behandlingsforløb, der afsluttes succesfuldt.
- Ifølge kommunernes vurderinger mangler der målrettede tilbud til grupper af personer med stofmisbrug såsom unge, personer, der misbruger receptpræparater og psykisk syge. Kommunerne vurderer samarbejdet med eksterne aktører meget forskelligt. Særligt samarbejdet med hospitalspsykiatrien, folkeskoler, boformer for hjemløse og distriktpsykiatrien vurderes knap så velfungerende.
- I perioden 2008-2013 er nettoomkostninger til stofmisbrugsbehandling faldet.
Metode
Undersøgelsen har bygger primært på kvantitative data fra Stofmisbrugsdatabasen og Landspatientregistret.