Klientundersøgelsen 2011 - Delrapport om kvinder
I juli 2013 udkom Klientundersøgelsen 2011, som belyser kriminalforsorgens klienter i forhold til personlige, sociale og kriminalitetsmæssige forhold. Denne rapport omhandler de kvindelige klienter, som udgør et mindretal af kriminalforsorgens samlede antal klienter.
Indhold
Denne undersøgelse belyser ligesom Klientundersøgelsen 2011, de kvindelige klienters personlige, sociale og kriminalitetsmæssige forhold. Rapporten omfatter alle kvinder, der var registreret i Kriminalforsorgens klientsystem d. 31 januar 2011. Rapporten præsenterer undersøgelsens resultater i tabeller. Udvalgte tabeller hvor der forventes at være en kønsforskel, sammenlignes med den mandlige population.
Konklusion
Rapporten viser, at der den 31. januar 2011 var 1.345 kvindelige klienter i Kriminalforsorgen. Langt hovedparten er danske statsborgere eller fastboende udlændinge. Kun 31 kvinder er udlændige uden fast tilknytning til Danmark. I det følgende opsummeres, hvad der kendetegner de enkelte klienttyper:
- Tilsynsklienter: den 31. januar 2011 var 1.171 kvinder i tilsyn i Kriminalforsorgen. Cirka en tredjedel af kvinderne er idømt psykiatrisk særforanstaltning eller er betinget dømte. En femtedel er idømt en betinget dom med vilkår om samfundstjeneste, mens en mindre gruppe er betinget dømte med vilkår om behandling eller prøveløsladte. Gennemsnitsalderen for samtlige kvinder i tilsyn er 37 år, men der er store variationer på aldersspredningen blandt de forskellige typer af tilsynsklienter. I forhold til tilsynsklienternes socioøkonomiske status er førtidspensionister, kontanthjælpsmodtagere og beskæftigede de dominerende kategorier. De hyppigst forekommende kriminalitetstyper blandt hele tilsynspopulationen er vold, færdselslovovertrædelser og tyveri.
- Fodlænkeafsonere: den 31. januar 2011 afsonede 14 kvinder med fodlænke. Gennemsnitsalderen er 45 år, hovedparten er danske statsborgere og 6 ud af de 14 kvinder er registreret som beskæftigede. De kriminalitetstyper, som er de hyppigste, er færdselslovovertrædelser.
- Frihedsberøvede klienter: den 31. januar 2011 var der 131 frihedsberøvede kvinder i Kriminalforsorgen. Langt hovedparten er danske statsborgere, og deres gennemsnitsalder er 38 år. Mange af kvinderne har en social belastet baggrund. En stor andel har været anbragt uden for hjemmet som børn, mange er registreret udenfor arbejdsstyrken, og kvindernes gennemsnitlige indkomst er under 120.000 kr. om året. For de flestes vedkommende er grundskolen den højest afsluttede uddannelse. De fleste kvinder bor alene, mens knap halvdelen har biologiske børn under 18 år. Mange har været i behandling for stofmisbrug. De kvindelige afsonere er hyppigst dømt for drab, grov narkokriminalitet og røveri.
Rapporten slutter af med at sammenligne den mandlige og kvindelige population i Kriminalforsorgen for at tydeliggøre, om der er forskel på mænd og kvinders sociale baggrund, psykiske og fysiske tilstand samt kriminelle belastning og afsoningsforhold. Her viser undersøgelsen blandt andet, at de kvindelige tilsynsklienters socioøkonomiske status er dårligere end mændenes, og de oftere er dømt for tyveri eller anden berigelseskriminalitet. Dette er dog omvendt for de frihedsberøvede kvinder, som i gennemsnit har en højere personindkomst end de frihedsberøvede mænd. Derudover viser sammenligningen, at kvinderne i højere grad er registreret med diagnoser omhandlende nervøse og stressrelaterede tilstande og forstyrrelser af personlighedsstruktur og adfærd.
Metode
Undersøgelsens data er baseret på registerdata og stammer primært fra Danmarks Statistik. Der anvendes også data fra Kriminalforsorgens klientregister. Rapporten omfatter alle kvindelige klienter med dansk tilknytning, der var registreret i Kriminalforsorgens klientsystem d. 31 januar 2011.