Kriminalitetsudviklingen
En rapport om kriminalitetens udvikling.
Indhold
Denne rapport har til formål at forsøge at beskrive og forklare, hvordan person- og ejendomskriminaliteten har udviklet sig fra tidernes morgen og frem til 2015, især i Danmark, men også i andre samfund, der ligner det danske.
Ejendomskriminalitet skal her forstås som direkte overgreb på andres materielle ejendom såsom tyveri og hærværk, mens personkriminalitet skal forstås som direkte fysiske overgreb på andre mennesker såsom vold og voldtægt. Fokusset i rapporten er her især på udviklingen i børne- og ungdomskriminaliteten i Danmark i det seneste årti, det vil sige fra 2005 til 2015.
I rapporten får du desuden et indblik i hvilke faktorer, der kan motivere mennesker til at begå kriminalitet.
Konklusion
Rapporten viser blandt andet, at:
- Der findes flere årsager til, at et menneske motiveres til at begå kriminalitet. I rapporten nævnes blandt andet motivationsfaktorer såsom overlevelse, som eksempelvis begås af stofmisbrugeren, når han begår indbrudstyveri for at skaffe penge til stoffer, fordi han oplever, at han ellers ville blive alvorligt syg eller ligefrem dø, hvis han har adgang til stoffer. Motivationen for kriminalitet kan også have karakter af et oplevelsesbehov, hvor det er kriminalitetens æstetiske og nydelsesmæssige kvaliteter, der er drivkraften. Kriminaliteten er her et mål i sig selv, og oplevelseselementet er typisk forbundet med, at kriminalitet er risikoadfærd: Man risikerer at blive opdaget og straffet.
- Der har generelt været et fald i ejendomskriminalitet, som først og fremmest vurderes at skyldes, at der er sket ændringer i mulighederne for at begå kriminalitet. Mulighederne er blevet færre, sværere og mere risikable for at begå en hel række af de former for handlinger, som er karakteristiske for mange kriminalitetsformer.
- Der har generelt været et fald i personkriminalitet, som først og fremmest vurderes at skyldes ændringer i livsorientering og livsværdier.