Lige adgang til sundhedsvæsnet - Sundhedstjek hos egen læge til personer med udviklingshæmning eller sindslidende i botilbud
Denne rapport præsenterer resultaterne af pilotprojektet "Lige adgang til sundhedsvæsnet - Sundhedstjek hos lægen til personer med udviklingshæmning eller sindlidende i botilbud", som er gennemført i perioden december 2012 til september 2014.
Indhold
Formålet med projektet har været at udvikle og afprøve en systematisk samarbejdsmodel for sundhedstjek til personer med udviklingshæmning eller sindslidende der bor i botilbud. Baggrunden for projektet er, at erfaringer og undersøgelser viser, at personer med udviklingshæmning eller sindslidende i botilbud oplever en ulighed i sundhed. Konsekvensen er, at mange personer med psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse lever med et unødvendigt dårligt helbred og har en lavere middellevealder. Projektet er opbygget sådan, at projektets første fase indebar afdækning for barrier for lige adgang til sundhed. Resultaterne af denne afdækning kan du finde i en selvstændig rapport "Barrierer for lige adgang til det primære sundhedsvæsen". På baggrund af barrierer-afdækningen udviklede projektet en samarbejdsmodel for systematisk sundhedstjek. Modellen blev derefter afprøvet for 20 borgere for at vurdere dens effekter i praksis. Det er resultaterne heraf, du kan læse i denne rapport. Rapportens opbygning:
- Først præsenteres deltagerne i projektet, samt de interviews og notater som evalueringen er baseret på.
- Herefter analyseres implementeringen af projektet.
- Til sidst evalueres samarbejdsmodellen ved, at analysere modellens enkelte elementer: En opsøgende indsats, forberedelsen og sundhedstjekket, samt modellens ansvars- og rollefordeling.
Konklusion
- Overordnet set fungerede den udviklede model for sundhedstjek i praksis.
- 10 ud af 12 deltagende borgere kom forberedte til lægen, fik undersøgt deres helbred systematisk og grundigt, sundhedsmæssige problemstillinger blev adfækket og der blev efterfølgende fulgt op på dem.
- Det udviklede spørgeskema til borgerne om helbred og den systematiske tilgang til sundhedstjekket fungerede godt.
- Udpegning af lægen som initiativtager og lægens forberedelse fungerede mindre godt.
- Overordnet set blev modellen positivt modtaget af borgerne, som oplevede det som positivt, at få et tilbud om sundhedstjek.
- For alle 10 borgere der gennemførte sundhedstjekket blev sundhedsmæssige problemstillinger afdækket og efterfølgende handlinger iværksat.
- Projektets resultater understøtter erfaringer med sundhedstjek, der viser at systematiske og opsøgende sundhedstjek for personer med udviklingshæmning og sindlidende fører til opdagelse af sundhedsmæssige problemstillinger.
Metode
Projektet er et pilotprojekt med et begrænset antal deltagere på 20 personer. Evalueringen bygger på kvalitative interview med de forskellige parter, samt notater som lægerne har udfyldt i forbindelse med sundhedstjekkene.