Medborgercentre i udsatte boligområder
Medborgercentre er en god mulighed for at styrke samarbejdet mellem forskellige aktører i udsatte boligområder
Indhold
I landets udsatte boligområder er en bred vifte af aktører involveret i den boligsociale indsats med forskellige aktiviteter og tilbud. Derfor er der stigende fokus på at styrke det tværgående samarbejde mellem aktører på feltet, så de sammen bedre kan løfte områderne og undgå parallelle indsatser.
Medborgercentre er lokale samlingssteder, der fungerer som base for bl.a. frivilligt arbejde, fremskudte kommunale indsatser, rådgivnings-, lærings- og kulturtilbud samt boligsociale aktiviteter. Medborgercentre er derfor oplagte platforme for samarbejde på tværs af aktører, fagdiscipliner og arbejdsmåder, ligesom de kan udgøre et mødested for beboere. Rapporten henvender sig til medarbejdere inden for det boligsociale felt, der arbejder med – eller ønsker at arbejde med – medborgercentre i udsatte boligområder.
Konklusion
Undersøgelsen viser, at medborgercentre i landets udsatte boligområder fungerer som en generativ mekanisme – det vil sige fysiske steder, som samler og organiserer aktører på forskellig vis og deraf kan generere mange slags snitflader og samarbejder på tværs. Det, der gør medborgercentre til en særlig platform i forhold til at generere tværgående arbejde, er blandt andet den fysiske ramme, der er permanent og stabil over tid. Derudover har medborgercentrene mulighed for at samle og organisere aktører på forskellig vis under samme tag (især frivillige, boligsociale og kommunale aktører).
Metode
For at få overblik over medborgercentre i de udsatte boligområder er der blevet udsendt et spørgeskema til alle landets helhedsplaner med boligsocialt indhold. Ud fra relevant forskning, lokale evalueringer og projektdokumenter har forfatterne identificeret fire typer af medborgercentre. Der er desuden blevet suppleret med en rundringning til de medborgercentre, hvor der manglede viden om deres arbejde. På baggrund af kortlægningen er der blevet udvalgt en relevant case for hver af de fire typer medborgercentre. Disse er Kvarterhuset på Motalavej (Korsør), Foreningernes Hus (Aarhus), Bibliotek og medborgercenter Hedemarken (Albertslund) og Sundheds- og Kvartershuset (Aalborg). Der er i alt gennemført 12 interview med boligsociale og kommunale medarbejdere samt frivillige beboere involveret i tværgående samarbejde i centrene.