Model for udgående og rummelig stofmisbrugsbehandling til de mest udsatte borgere med stofmisbrug
Der er behov for indsatser, der kan tage hånd om de mest udsatte borgere med stofmisbrug. I nærværende rapport præsenteres en model, der kan være brugbar i forhold til effektiv stofmisbrugsbehandling af denne målgruppe.
Indhold
De mest udsatte stofmisbrugere i Danmark har ofte også sociale og sundhedsmæssige problemer. Denne målgruppe kan, på baggrund af en ofte kaotisk livssituation, have svært ved at indgå i stofmisbrugsbehandling, hvilket kommer til udtryk ved uhensigtsmæssige afbrydelser af behandling, ustabilt fremmøde, tilbagefald mv. Der er derfor behov for opsøgende og udgående behandlingstilbud.
Socialstyrelsen har i den forbindelse gennemført et arbejde med udvikling og afprøvning af en model for udgående og rummelig stofmisbrugsbehandling til de mest udsatte borgere med stofmisbrug. Rapporten består af følgende dele:
- Introduktion til modellen: Her beskrives målgruppen, modellens vidensgrundlag samt tilgange og metoder.
- Manual: I dette afsnit beskrives modellens tre faser, som består af en udgående og kontaktskabende indsats, motivationsarbejde samt behandling og brobygning til øvrige sociale og sundhedsfaglige tilbud.
- Implementeringsguide: Her beskrives rammen for implementering af modellen bestående af fire faser herunder at beslutte, planlægge, gennemføre og forankre.
Modellen bygger på en recovery-orienteret tilgang, dvs. en antagelse om, at borgeren kan komme sig ud af sit misbrug med den rette støtte og indsats. Endvidere er det centralt, at indsatsen tager udgangspunkt i borgerens eget livssyn, værdier og håb.