Når fogeden banker på - Fogedsager og effektive udsættelser af lejere
Fra 2002 til 2010 er antallet af effektive udsættelser mere end fordoblet. Enlige mænd udgør den største gruppe blandt de udsatte lejere. Skilsmisse kan ofte være medvirkende til udsættelsen. Det viser denne SFI-rapport om årsager og konsekvenser af udsættelser, der følger op på en tidligere undersøgelse.
Indhold
Nærværende rapport har til formål at opdatere og udvide den eksisterende viden om mulige årsager til og konsekvenser af at blive sat ud af en lejebolig med fogedens hjælp og omfatter gennemførte fogedsager i årene 2002-2010. Endvidere er der fokus på især kommunernes, men også boligorganisationernes, rolle i forebyggelsen af fogedsager og effektive udsættelser. Konkret belyser rapporten følgende hovedspørgsmål:
-
Hvilke risikofaktorer for fogedsager og udsættelser kan identificeres?
-
Hvad kendetegner lejere med en fogedsag og udsatte lejere?
-
Hvilke konsekvenser har en udsættelse?
-
Hvilken effekt har de politisk vedtagne forebyggelsestiltag?
- Hvordan håndterer kommuner og boligorganisationer fogedsager?
Konklusion
Antallet af effektive udsættelser, som er gennemført ved fogedens bistand, steg på landsplan fra 1.561 i 2002 til 4.410 i 2010. Risikoen for at blive sat ud af sin lejebolig er størst for enlige mænd, og det er også her, at den største stigning har været i perioden.
I 2010 fik i alt 902 husstande med børn besøg af fogeden og blev sat ud af deres bolig. Over halvdelen af disse husstande var enlige mødre og deres børn. Enlige mødre er samlet set den andenstørste gruppe blandt udsatte lejere. Det samlede antal af børn, der oplever at blive sat ud af deres hjem, er fordoblet over perioden fra omkring 700 børn i 2002 til omkring 1.500 børn i 2010.
Skilsmisse er hyppigt baggrunden for en udsættelse. I 2010 angiver 42 procent af de udsatte lejere at have oplevet en skilsmisse forud for udsættelsen, og af dem angiver 47 procent, at det var en medvirkende årsag til udsættelsen. De statistiske analyser peger også på, at skilsmisse er associeret med en højere risiko for at få en fogedsag.
I de senere år har politikerne vedtaget en række forebyggelsestiltag. I de kommuner, der ifølge eget udsagn har gjort en større indsats for at forebygge gennem de nye tiltag, er det lykkes at nedbringe andelen af udsættelser. Derimod har de almene boligorganisationers underretningspligt overfor kommunen om en lejers manglende betaling endnu ikke haft effekt.
Metode
Undersøgelsen gør brug af fire undersøgelsesdele:
-
En registeranalyse af udsatte lejeres livsforløb forud for, under og efter en udsættelse.
-
Elektroniske survey til kommuner og boligorganisationer.
-
En kvalitativ undersøgelse af sagspraksis i de store bykommuner.
-
Telefon- og besøgsinterview med udsatte lejere.
Den registerbaserede del af undersøgelsen bygger bl.a. på oplysninger om fogedsager fra Domstolsstyrelsens sagsregister. Det er på baggrund heraf muligt at identificere lejere med en gennemført fogedsag generelt og lejere med en effektiv udsættelse specifikt.