Når vold er hverdag
Her kan du læse om mænds vold mod kvinder i nære relationer, blandt andet forklaret ud fra teorien om voldsspiralen, der forklarer, hvordan vold normaliseres på grund af psykologiske processer hos kvinderne.
Indhold
Rapporten undersøger gennem en omfattende spørgeskemaundersøgelse, hvilke kvinder der udsættes for vold, hvilke former for vold, de udsættes for, hvor ofte de udsættes for vold og hvilke forklaringer, der kan findes på, at volden finder sted.
I rapporten kan du læse om, hvordan professor i sociologi Eva Lundgrens teori om voldsspiralen holdes op mod de ansatte på kvindekrisecentrenes oplevelser og erfaringer med kvinder, der har været udsat for vold.
Rapporten indeholder følgende kapitler:
- Indledning
- Opsummering og konklusion
- Metode
- Oplysninger om voldsramte kvinder på krisecenter i 2004
- Voldens former, hyppighed og varighed
- Voldsspiralen: normalisering af volden
- Kvindernes sociale og familiemæssige baggrund
- Kvindernes kontakt til det sociale hjælpesystem
- Marginalisering og social udsathed
Hvert kapitel indeholder en delkonklusion, hvor du kan læse en opsamling på de forskellige temaer. Dermed kan kapitlerne også læses enkeltvist.
Konklusion
Rapporten konkluderer blandt andet, at kvinder, der opholder sig på kvindekrisecentrene, ofte har været udsat for flere typer vold samtidigt (psykisk, fysisk, materiel, økonomisk og seksuel vold). Endvidere konkluderer rapporten, at Lundgrens teori om voldsspiralen kan genkendes på de danske kvindekrisecentre.
Om kvinderne, der udsættes for vold, viser rapporten, at kvinder, der i barndommen har været udsat for vold, er en udsat gruppe på kvindekrisecentrene. Desuden er socialt udsatte kvinder i højere grad i risiko for at blive udsat for vold end andre kvinder, ligesom at etniske minoritetskvinder i rapporten betegnes som særligt sårbare.
Metode
Rapporten bygger på data fra en spørgeskemaundersøgelse bestående af 96 spørgsmål. Undersøgelsen omfatter 968 kvinder, der i 2004 boede mindst syv døgn på et kvindekrisecenter.
Desuden bygger rapporten på data, der er indsamlet fra 34 krisecentre under LOKK.