Nydanske LGBT-personers levevilkår
Undersøgelser viser, at homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner (LGBT-personer) i Danmark på en række områder har vanskeligere levevilkår end resten af befolkningen. Ligeledes viser forskning, at en væsentlig del af unge med ikke-vestlig minoritetsbaggrund – især unge kvinder – oplever at være udsat for kønsrolleforventninger og former for social kontrol, som præger deres seksuelle frihed, kønsfrihed og sociale liv.
Indhold
På trods af ovenstående viden er forskningen i netop minoritetsetniske LGBT-personers levekår begrænset, og der mangler viden om, hvorvidt nydanske LGBT-personer generelt har vanskeligere levevilkår end andre LGBT-personer i Danmark samt i hvor høj grad dette er tilfældet. Derudover mangler der mere detaljeret viden om holdninger til homoseksualitet blandt nydanskere generelt. På baggrund af dette besluttede Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold i 2014 at gennemføre en undersøgelse, som havde til formål at skabe større viden om LGBT-personers levevilkår i etniske minoritetsmiljøer i Danmark og afdække de problemstillinger, der præger livet for nydanske LGBT-personer samt omfanget af eventuelle problemer. Du kan i denne rapport læse resultaterne af undersøgelsen.
Udover overordnet at afdække problemstillinger og udfordringer i relation til de nydanske LGBT-personers levevilkår, har undersøgelsen mere specifikt haft til opgave at afdække generelle levevilkår og copingstrategier for LGBT-personer med etnisk minoritetsbaggrund på baggrund af antagelsen om, at tilhørsforhold til både en seksuel minoritetsgruppe og en etnisk minoritetsgruppe gensidigt kan forstærke problemer, der knytter sig til at tilhøre en af de to minoritetsgrupper i sig selv. Herudover afdækker undersøgelsen sammenhænge mellem religion, ære, social kontrol og LGBT. Herunder belyser undersøgelsen familiens og det minoritetsetniske nærmiljøs reaktioner på de nydanske LGBT-personers seksualitet og kønsidentitet. Slutteligt afdækker undersøgelsen holdninger til LBGT blandt nydanskere generelt og udbredelsen af eventuelle fordomme.
Konklusion
Undersøgelsen viser oveordnet set, at nydanske LGBT-personer på en række områder har væsentlig dårligere levevilkår end andre LGBT-personer i Danmark. Det ses blandt andet, at de nydanske LGBT-personer i væsentlig højere grad end andre LGBT-personer i Danmark skjuler deres seksuelle orientering og kønsidentitet for deres familie. Derudover har et betydeligt mindretal af de nydanske LGBT-personer været udsat for vold, voldstrusler og/eller andre negative reaktioner fra familiens side, og nydanske LGBT-personer oplever en højere grad af diskrimination end andre LGBT-personer i Danmark. Nydanske LGBT-personers psykiske trivsel er desuden gennemsnitligt set markant dårligere end blandt andre LGBT-personer. I forhold til holdninger til LGBT blandt nydanskere viser undersøgelsen, at flertallet af nydanskere har tolerante holdninger til LGBT, men et betydeligt mindretal opfatter fx homoseksualitet som en religiøs synd (39%) og/eller som en sygdom (22%).
Undersøgelsen viser alt i alt, at nydanske LGBT-personer udgør en særlig udsat ”minoritet i minoriteten”. Det hører dog med til det samlede billede, at der også er mange nydanske LGBT-personer, som oplever gode levevilkår. Flertallet af de nydanske LGBT-personer er fx ”stolte af” eller ”har det godt med” deres seksuelle orientering eller kønsidentitet, og størstedelen af både de nydanske og de øvrige LGBT-personer føler sig ”generelt” eller ”det meste af tiden” frie til at udleve deres seksualitet/kønsidentitet.
Metode
Undersøgelsen er baseret på en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse blandt LGBT-personer, en interviewundersøgelse blandt nydanske LGBT-personer og en survey omkring holdninger til LGBT foretaget blandt nydanskere med ikke-vestlig baggrund. Herudover er der foretaget enkelte interview med ressourcepersoner og pårørende.