Odensemodellen - Et bidrag til en evidensbaseret praksis ved behandling af alkoholmisbrugere
I denne publikation præsenteres det mest omfattende alkoholbehandlingsprojekt, der er gennemført i Danmark.
Indhold
Enheden for Klinisk Alkoholforskning, Odense Universitetshospital påbegyndte i begyndelsen af 90'erne et forsknings- og udviklingsarbejde i samarbejde med de daværende alkoholambulatorier i Odense og Nyborg. Resultaterne af undersøgelserne viste, at indførelsen af en vifte af evidensbaserede behandlingsmetoder og stringent visitation til disse øgede deltagelsen i behandlingen samt effekten af denne. Resultaterne af forskningen udmøntede sig i ‘Odense-modellen’ for behandling af alkoholmisbrugere. ‘Odense-modellen’ beskriver, hvordan man stringent visiterer den rette patient til den rette behandling på det rette tidspunkt.
Målgruppen for projektet er alkoholmisbrugere der påbegynder en psykosocial behandling ved alkoholambulatorierne i Odense og Nyborg.
Konklusion
Resultatet blev et behandlingstilbud, der indeholder tilbud om akut hjælp til afrusning (behandling af abstinenser), grundig kortlægning forud for den psykosociale behandling, en systematisk visitation, samt tilbud om en vifte af evidensbaserede psykosociale behandlingstilbud. Effekten af denne behandlingstilrettelæggelse var markant højere end den oprindelige.
Metode
I projektet er der udviklet en metode til visitation og behandlingstilrettelæggelse, hvor der dels anvendes evidensbaserede behandlingsmetoder, dels visiteres til disse på baggrund af den viden, der er indhentet via randomiserede undersøgelser og follow-up-undersøgelser. Grundtanken i behandlingstilrettelæggelsen er systematisk udredning af patientens problemstillinger, visitation på baggrund af ensartede kriterier, løbende dokumentation og systematiske statusvurderinger med henblik på at vurdere om målet nås.
Data til projektet er indsamlet gennem kvalitative interviews. I projektet har der deltaget over 700 patienter behandlet ved alkoholambulatorierne i Odense og Nyborg. Da flere af patienterne er geninterviewet både et og to år efter henvendelsen til ambulatorierne, indeholder projektet over 1.100 personlige interviews af mere end to timers varighed.